U četvrtak studentski sabor

Polaznici Hrvatskih studija traže smjenu pročelnika Grčevića zbog prepisivanja dokumenata fakulteta

Ljerka Bratonja Martinović

Desetak stranica Strateškog programa znanstvenih istraživanja HS-a, što je potvrdio i sam Grčević, prepisano je iz Strategije razvoja znanstveno-istraživačke djelatnosti Fakulteta političkih znanosti. Takvim je sramotnim i nedopustivim plagiranjem, tvrde studenti u zahtjevu za smjenom, narušen ugled Hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu, a ugrožena je i mogućnost dobivanja dopusnice u postupku reakreditacije HS-a.



ZAGREB Na Hrvatskim studijima u četvrtak će se održati studentski sabor, još jedan u nizu iskaza rastućeg studentskog nezadovoljstva. Povod je ignoriranje njihovog zahtjeva za smjenom aktualnog pročelnika Marija Grčevića. Studentski zbor HS-a tražio je, naime, od Senata Sveučilišta u Zagrebu njegovo razrješenje zbog teške povrede akademskih uzusa prepisivanjem strateškog dokumenta iz sličnih dokumenata drugih fakulteta. Desetak stranica Strateškog programa znanstvenih istraživanja HS-a, što je potvrdio i sam Grčević, prepisano je iz Strategije razvoja znanstveno-istraživačke djelatnosti Fakulteta političkih znanosti. Takvim je sramotnim i nedopustivim plagiranjem, tvrde studenti u zahtjevu za smjenom, narušen ugled Hrvatskih studija i Sveučilišta u Zagrebu, a ugrožena je i mogućnost dobivanja dopusnice u postupku reakreditacije HS-a.


Senat Sveučilišta u Zagrebu na sjednici u utorak nije se izjasnio o ovom studentskom zahtjevu, a doznaje se kako je pročelnik Grčević priznao prepisivanje, pravdajući se da nije ni pisao ni pročitao, već samo potpisao sporni tekst.


– Ljudi na takvoj poziciji, s takvom odgovornošću, a na kraju krajeva i s takvom plaćom, moraju imati vremena i energije da pročitaju svaki dokument, kao i da odaberu suradnike koji će kvalitetno odraditi taj posao – komentira Vesnica Garašić, sindikalna predstavnica u Senatu, koja je na posljednoj sjednici pokrenula to pitanje. Ovdje se pokazalo da se na HS-u zapošljava nekvalitetne ljude, upozorava Garašić, te zaključuje kako »postoje standardi ispod kojih sveučilište ne bi smjelo ići«. Studentski zbor HS-a u međuvremenu priprema i prijavu protiv pročelnika Grčevića Etičkom povjerenstvu Sveučilišta u Zagrebu. Aktualni je pročelnik, kažu, utjelovljenje svega što ne valja na njihovom fakultetu.

– Sve što je dosad radio, bilo je na štetu studenata. Vidjet ćemo što će studenti na saboru reći, ali Grčević za nas nema kredibilitet za nastavak vođenja Hrvatskih studija – kaže Luka Kovač, potpredsjednik Studentskog zbora HS-a. Studentski sabori na HS-u lani su rezultirali blokadom nastave, a teško je predvidjeti može li se i sada ponoviti takav scenarij.




Hrvatski studiji nalaze se pred odlukom o dopusnici za nastavak rada, a afera s prepisivanjem strateških dokumenata potrebnih za reakreditaciju ne ulijeva im povjerenje da će se postupak okončati u korist HS-a. Zbog velike količine dokumenata dostavljenih Agenciji za znanost i visoko obrazovanje, ne očekuju da će se odluka znati ove akademske godine, a čini im se, kažu, da se odugovlačenjem nastoji smanjiti interes javnosti za sudbinu HS-a. Da bi postupak mogao potrajati, potvrdila je u svom odgovoru na naš upit i sama Agencija za znanost i visoko obrazovanje.


– O zaprimljenoj dokumentaciji raspravljat će na svojoj sjednici Akreditacijski savjet AZVO-a. Zbog opsežnosti dostavljene dokumentacije te kompleksnosti problematike potrebna je detaljna analiza i priprema materijala za sjednicu Akreditacijskog savjeta – kažu u AZVO. O dnevnom redu sjednica, pa tako i o uvrštavanju ovog predmeta, odlučuje, dodaju, sam Akreditacijski savjet. Nakon što Akreditacijski savjet donese stručno mišljenje, AZVO će uputiti akeditacijsku preporuku Ministarstvu znanosti i obrazovanja koje donosi konačnu odluku o ishodu postupka.