Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.
Liberalizirano tržište

Pokojnici postaju roba: Privatnici od danas smiju samo do groblja, dalje samo komunalna poduzeća

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 7. travanj 2016. u 20:26 2016-04-07T20:26:34+02:00

Najvažnija novina zakona je da privatni pružatelji usluga smiju organizirati posao samo do ulaza u groblje, jer tamo pokojnika preuzima komunalno poduzeće u vlasništvu lokalne samouprave

RIJEKA Danas stupa na snagu novi Zakon o pogrebničkoj djelatnosti, donesen još prošle godine, ali s periodom prilagodbe od godinu dana. Novi zakon liberalizira tržište pogrebničke djelatnosti koje je do sada bilo isključivo u rukama komunalnih poduzeća. I upravo kod komunalnih poduzeća novi zakon nije naišao na odobravanje, za razliku od privatnih pogrebnika koji ga prihvaćaju. Što novim zakonom dobivaju krajnji korisnici?

Najvažnija novina je da privatni pružatelji usluga smiju organizirati posao samo do ulaza u groblje. Tamo pokojnika preuzima komunalno poduzeće. U takvim slučajevima stranka mora platiti i komunalnom društvu  troškove pogrebnih usluga, a najniža cijena je 1.800 kuna.

Prema mišljenju direktorice riječkog Komunalnog društva Kozala Nives Torbarina, zakon je manjkav jer srozava uvjete obavljanja pogrebničke djelatnosti. Primjerice, tvrtka ne mora imati rashladne komore, može imati samo jedno vozilo u najmu te samo jednu zaposlenu osobu. Torbarina stoga poziva građane na oprez, da se dobro informiraju o cijenama, vrsti i kvaliteti usluge koja se nudi.

Ispiti za pogrebnike

– Dobra je vijest da Zakon ipak ne zabranjuje da tu djelatnost i dalje obavljaju komunalna društva, kaže direktorica »Kozale«.

Od sada pokojnik postaje roba na tržištu, cijene se formiraju slobodnom procjenom budućih pružatelja usluga, a do sada su bile strogo kontrolirane i definirala ih je jedinica lokalne samouprave.– Važna je stvar da privatni pružatelji usluga postaju samo organizatori posla, dok je ukup i dalje u rukama komunalnih tvrtki. Veliki nedostatak je taj da će vođenje grobnih očevidnika i registra umrlih osoba ovisiti o dobroj volji da netko te podatke dostavi KD-u Kozala, kako bi se obavio upis, ističe Torbarina.

Sva otvorena pitanja nadležno Ministarstvo obvezalo se definirati podzakonskim aktima, no to nije učinjeno. Tako su, primjerice, statusi pogrebnih centara, koji po novome ne smiju biti unutar groblja – ostali nedefinirani. Država je za sada donijela samo pravilnik koji regulira održavanje i plaćanje ispita za zvanje pogrebnik. S time se već započelo i to početkom ožujka ove godine u Obrtničkoj komori Zagreb. Ispit je uvjet da se obavlja pogrebnička djelatnost, a cijena je s materijalima oko 1.800 kuna.

Direktor riječkog pogrebničkog poduzeća Crna ruža, osnovanog 1991., Ivica Kovačević, sretan je zbog promjena, jer ih one sada izjednačavaju s komunalnim društvima.

Prijevoz do 20 km

– Bilo je teško raditi svih ovih godina u Rijeci. Uglavnom smo živjeli od prijevoza pokojnika ili preuzimanja preminulih iz inozemstva, primjerice iz Bosne, Njemačke i slično. To nam je bilo dozvoljeno. Ostalo ne. No, takvih je slučajeva bilo malo, kaže Kovačević, dodajući da u Rijeci ovakvih poduzeća trenutačno ima osam.

Prema cjeniku njegovog poduzeća, srednja klasa ukopa, za koju se stranke najčešće odlučuju, stoji  2.700 kuna, a uključuje kompletnu opremu za pokojnika te prijevoz do groblja do 20 kilometara. Prijevoz preko 20 kilometara naplaćuje se pet kuna po kilometru.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.