Afera dnevnice

“Pokajte se i spasite svoje duše”: Bivši predstojnik Oreškovićeva ureda dao iskaz DORH-u

Hina

Neven Zelić, Foto: Borna Filic/PIXSELL

Neven Zelić, Foto: Borna Filic/PIXSELL

Iako zbog tajnosti istrage nije želio govoriti o detaljima Zelić je novinarima kazao da mu je drago što je dao iskaz kako bi Državnom odvjteništvu



ZAGREB Uskok je nastavio ispitivati nove svjedoke u aferi dnevnice, a prvi je u srijedu u sjedištu Državnog odvjetništva u Gajevoj ulici bio Neven Zelić, bivši predstojnik Ureda premijera Tihomira Oreškovića, koji je odgovornima poručio da se »pokaju i spase svoje duše«


Iako zbog tajnosti istrage nije želio govoriti o detaljima Zelić je novinarima kazao da mu je drago što je dao iskaz kako bi Državnom odvjteništvu pomogao da što prije utvrdi sve okolnosti i otkriju što se događalo. »Ovaj slučaj narušava ugled državnih institucija koje moramo čuvati i graditi«, kazao je Zelić.


Podsjećajuči da se »nalazimo u korizmenom vremenu« Zelić je poručio svima koji su sudjelovali u nezakonitostima s isplatom dnevnica da se »obrate, pokaju i spase svoje duše«.




Bivši predstojnik Ureda premijera Zorana Milanovića Tomislav Saucha, protiv kojeg je pokrenuta istraga zbog »afere dnevnice«, ranije je u srijedu izjavio da mu je neobično što Državno odvjetništvo ni u mjesec dana nije primijetilo da se u popisu putovanja za 2016. nalaze imena osoba koje na službena putovanja nisu išle.


Saucha, koji je početkom veljače osumnjičen za lažiranje 117 putnih naloga od studenog 2013. do siječnja 2016. godine, tvrdi da su nova saznanja, po kojima su se sporne isplate dnevnica događale i nakon Milanovićeva mandata, rezultat njegove osobne istrage nakon koje je podnio prijavu protiv nepoznatog počinitelja za zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja isprava, koja su se događala u 2016.


Uskokovi istražitelji u utorak su ispitali bivšu tajnicu u Uredu predsjednika Vlade Sandru Zeljko, dosadašnju ključnu svjedokinju protiv Sauche, koja bi nakon novih detalja u istrazi mogla postati osumnjičenica u aferi dnevnice.


Uz Zeljko, koja je u Banskim dvorima još od mandata premijerke Jadranke Kosor, u utorak su u sjedištu Uskoka u Gajevoj ulici o nezakonitim isplatama dnevnica u Vladi ispitani i savjetnici bivšeg premijera Tihomira Oreškovića Stjepo Bartulica i Davor Huić.


Nakon što je u javnost procurila informacija da je Zeljko u utorak ponovno pozvana na ispitivanje u Uskok u Banskim dvorima su objavili je od ona premještena na drugo radno mjesto u državnoj službi sukladno njezinim kvalifikacijama.


Isti je aninimni izvor iz Vlade kazao i da je nakon što je početkom prošlog mjeseca pokrenuta istraga protiv Sauche Plenković od dvojice najbližih suradnika usmenim nalogom zatražio da provedu diskretnu provjeru jesu li se takve stvari događale i nakon Milanovićeve Vlade.