Neslužbena proslava Dana pobjede

Pogledajte kako je bilo u Slunju: Nacionalni trans, slavlje, Thompson, za dom spremni, Jure i Boban

P. N.

foto: KA Portal

foto: KA Portal

Izuzev izložbe političkih zabluda, valja spomenuti i govor slunjskog gradonačelnik aJure Katića, koji je istaknuo da "Samostalna Republika Hrvatska nije stvorena na nekom antifašizmu, već su je stvorili hrvatski branitelji u Domovinskom ratu."



Dok službenu proslavu u Gradu Kninu nije pohodilo niti približan broj posljetitelja koji je tamo slavio prethodnih godina, neslužbena proslava u Slunju, s koncertom Marka Perkovića Thompsona kao centralnim događajem, privukla je nekoliko desetaka tisuća ljudi iz cijele Hrvatske. U Slunju se slavio Dan grada i Dan pobjede.


Neslužbene proslave poput ovih u Slunju održavale su se ranijih godina u Čavoglama, a u pitanju su mjesta koje pohode gotovo u pravilu zagovornici desne, nerijetko i ekstremno desne političke opcije.


Tako niti ovaj put nije izostalo kolektivno uzvikivanje slogana “Za dom spremni”, koje je poticao Thomson uvodom u svoju ratnu uspješnicu Čavoglave.




Reporteri KA Portala, koji nam je ustupio fotografije sa proslave u Kninu, bilježe da nije izostalo niti zborno pjevanje ustaške budnice “Jure u Boban”.


Izuzev izložbe političkih zabluda, valja spomenuti i govor slunjskog gradonačelnika Jure Katića, koji je istaknuo da “Samostalna Republika Hrvatska nije stvorena na nekom antifašizmu, već su je stvorili hrvatski branitelji u Domovinskom ratu.”


A kad je u pitanju slavlje, valja reći da su okupljeni našli ono što su tražili.


Padanje u kolektivni nacionalni zanos, svojstveno koncertima Marka Perkovića Thompsona, nije izostalo niti ovog puta.


Gladnima su lokalni mesari stavili u ponudu janjetinu i svinjetinu, a žednima pivo, vino i druge vrste alkohola. I sokove, ako je tko htio popiti sok.


Pjevalo se i slavilo do zore. Ozbiljni incidenti nisu zabilježeni.


Pogledajte fotografije.


foto: KA Portal


foto: KA Portal