Koronakriza

Poduzeća razrađuju scenarije za krizu: ‘Izgubljena će biti ova, ali i cijela iduća godina’

Aneli Dragojević Mijatović

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Očekujemo da će se Italija ipak početi pomalo otvarati nakon 6. travnja, ističe Miladin Marković. Za mjere Vlade kaže da su konfuzne, te da nijedna nije do kraja razrađena, osim »minimalca«, koju će koristiti



RIJEKA – Gospodarstvo je strašno pogođeno cijelom ovom situacijom s koronavirusom, što zbog pada narudžbi iz inozemstva, što zbog odluka o zatvaranju i prekidu posla – svi nastoje održati glavu nad vodom, a pomoći bi trebale i mjere Vlade od kojih, sudeći prema izjavama riječkih poduzetnika, neke pogađaju bit problema, a neke baš i ne. Ovo je specifična situacija, cijeli svijet je u tome, ali da će i ekonomskih žrtava biti, te da se dugo nećemo oporaviti, to je već sad gotovo sigurno. Predviđa se pad BDP-a od barem 5 posto, i ako se ne spasi dio sezone, bit će to pravi potop.


Poslodavci prave scenarije, od malo optimističnijih do onih najcrnjih, a kako nam kaže Boris Popović, direktor i suvlasnik riječke Alarm automatike, oni kroz iduća tri mjeseca očekuju pad prihoda od 50 posto. To je, dakle, bazni scenarij, tumači Popović, a imaju, kaže, četiri scenarija, od onoga da će uspjeti zadržati prihode na razini od 75 posto sadašnjih (što bi bio najoptimističniji scenarij), potom na 50 posto (bazni), na 25 posto, te nula, što je najgora i ekstremna situacija. Sve je to pod uvjetom da se ovakva situacija zadrži tri mjeseca, ne dulje. Niti u jednom od ovih scenarija ne dolazi, kaže, u obzir otpuštanje ljudi, no ako bi prihod pao više od spomenutih 50 posto, ići će se na smanjivanje plaća.


Režu gdje mogu


– Idemo na maksimalne mjere štednje, režemo gdje god možemo, prioritet je očuvati »cash flow«, nema isplate dobiti, a iskoristit ćemo i sve mjere koje je Vlada ponudila, od minimalca, do odgode poreznih davanja. Inače, mjere Vlade su u suštini dobre i donesene su na vrijeme, no prava bi mjera bila, izuzetno važna i dobra, da se PDV plaća tek po našoj naplati. To je trebalo tako biti i prije, a ovo je prilika da se sada to provede, čime bi se trajno napravio red na tržištu, a Vlada bi pokazala odgovornost, ističe Popović. Veli da je pad od 50 posto prihoda u tri mjeseca, na godišnjoj razini znači pad od 15 posto. Ako se uzme da je prosječna profitna marža u Hrvatskoj 7,5 posto, a radi se, primjerice, na razini cijelog gospodarstva s minusom od 15 posto, to znači da smo izgubili ne samo ovu godinu, nego i cijelu iduću, računa Popović.




Direktor Drvne industrije Klana Miladin Marković kaže da se talijansko tržište, što se kupaca tiče, bez obzira sad na ove najnovije podatke o padu broja zaraženih i umrlih, neće nimalo otvoriti bar do 6. travnja.


– Zbog epidemije zatvorili su sada tamo sve proizvodne pogone, sve logističke centre osim prehrane, tako da je to potpuni zastoj, no očekujemo iza 6. travnja da bi se to moglo pomalo početi otvarati. Ova dva tjedna morat ćemo nekako prebroditi. Jako nam je važno i dosta radimo s njemačkim tržištem, gdje se radi skoro normalno. Upravo sam završio videokonferenciju s partnerom iz Njemačke, i imamo potvrđene njihove narudžbe skroz do lipnja, tumači Marković. Reže li troškove, i koje, pitamo.


Stupidna situacija


– Ne znam na čemu bih mogao rezati. Radnike nemam namjeru otpuštati, plaće proizvodnih radnika nemam namjeru rezati. Tek smo se ekipirali kako treba, radnike želimo zadržati. No, koristit će se godišnji odmori, smanjit ćemo proizvodnju, ističe Marković. Što se tiče mjera Vlade, kaže da je jedino što je izvjesno da bi moglo ići i da će pomoći, ova mjera isplate minimalca koju će koristiti pa isplatiti razliku, no ovo drugo je, kaže, poprilična konfuzija.


– Niti jedna mjera nije do kraja razrađena. Imamo jednu, da tako kažem, stupidnu situaciju: za neke mjere i institucije kategorizirani smo kao veliki, dok nas neki vode kao male, pa je sve to skupa jedna šizofrena situacija. Primjerice, kredit Hamag Bicroa za likvidnost ne možemo dobiti jer smo preveliki, veli Marković. Inače, prilagodili su se situaciji i tako što su u svom pogonu, budući da imaju materijale, za vlastite potrebe šivali i zaštitne maske.