Ljuti pravaški sukob

Podrug: Pozivam HDZ da nam da mandat na štetu kvazidesničara i trgovca Pere Ćorića

Jasmin Klarić

Bože, oprosti mu iako dobro zna što čini. Znao sam da je Pero Čorić bezočni trgovac, bez ikakvih ideala, uvjerenja i principa, ali da će ovako podržati Milanovića, ne bi li spriječio ulazak HČSP- a u Sabor, nisam ni od njega očekivao, kaže Podrug



Iako je Sabor tek konstituiran, a Vlada još u formiranu, na desnom kraju Domoljubne koalicije počelo je opasno letjeti perje. Nakon što je glavni tajnik Hrvatske stranke prava Ante Starčević (HSP AS) Pero Ćorić objasnio kako su još prije izbora prekinuli svaku suradnju s Hrvatskom čistom strankom prava (HČSP), zbog, kako je rekao Ćorić ustašovanja “čistih pravaša”, politički tajnik HČSP-a Luka Podrug žustro mu je odgovorio na web stranici svoje stranke, nazvavši ga “bezočnim trgovcem”, “bez ikakvih ideala i principa”, te “kvazidesničarom” i “lažnim pravašem”.


Za kontekst cijele priče valja ponoviti da su dvije stranke u studenom pretprošle godine sklopile koalicijski sporazum na osnovu kojeg se HČSP trebao naći na izbornoj listi Domoljubne koalicije. No, suradnja je vremenom zamrla, a poziciju u Saboru je naposlijetku, HČSP-u, stranci koja s otvorenom simaptijom obilježava stvaranje tzv. NDH, osigurao HDZ, posebni sporazumom kojim je baš Luka Podrug dobio mjesto na izbornoj listi i obećanje da će ući u Sabor ako i ne ostvari dovoljan broj preferencijalnih glasova. Obećanje iz ugovora HDZ zasad još nije odradio, a Podrug je jučer od stranke Tomislava Karamarka zatražio da im obećano saborsko mjesto da na štetu jednog od tri koja je dobila HSP AS.



Podrug se tek ovlaš dotaknuo suštine razloga zbog kojih je navodno HSP AS raskinuo s njima. “Ćorićeve tlapnje o ustašovanju i obilježavanju 10. travnja, o kojima sa nama nikada nije pričao pa opet laže, neću ni komentirati, jer politika koja rodoljublje smatra fašizmom sigurno nije pravaška već je dodvornička, izdajnička i kukavička”, tumači politički tajnik HČSP-a.





Podrug u pismu objašnjava kako je očito da je Milanović (kojeg naziva “premijerom ‘marionetske’, antihrvatske i zasigurno najnesposobnije vlade”, “nervozni pokvarenjakom koji već nesnosno smrdi u javnosti, jer još nije odložen na smetlište ‘historije’, iako mu je istekao rok trajanja”) uz pomoć “lijevih medijskih terorista” (među koje očito svrstava i Novi list) pokrenuo operaciju rušenja demokratski izabrane vlasti. I to kako – “češući su o HČSP”.


U tu operaciju, nastavlja Podrug, dakle u taj “javni ljevičarski linč”, uključio se i Ćorić prošlotjednim izjavama za naš list. “Bože, oprosti mu iako dobro zna što čini. Znao sam da je Pero Čorić bezočni trgovac, bez ikakvih ideala, uvjerenja i principa, ali da će ovako podržati Milanovića, ne bi li spriječio ulazak HČSP- a u Sabor, nisam ni od njega očekivao. Pero se boji moga ulaska u Sabor, očito s pravom. Ono čega se pošten čovjek stidi, pokvarenjek i lažljivac ističe i ponosi se time”, udara Podrug, iznoseći zatim povijest odnosa dvije stranke u zadnjih nekoliko godina i priču o pola milijuna kuna koje im, navodno, HSP AS duguje na ime troškova za parlamentarne izbore 2011. godine.


Podrug veli kako s detaljima o nečasnom ponašanju HSP AS-a nisu izlazili u javnost kako ne bi ugrozili pobjedu Domoljubne koalicije, te su, s istim motivom, pristali na dogovor s HDZ-om iako su tako na listu došli – bez spominjanja imena stranke.


“Mandat u Saboru smo mi iz HČSP- a, zaslužili puno više nego HSP AS, a danas očekujemo da će HDZ kao stožerna stranka Domoljubne koalicije, koja je spasila i spriječila javni skandal pred izbore, prisiliti HSP AS da jedan pravaški mandat prepusti HČSP-u jer ga je dobio prevarom svih partnera i javnosti da predstavlja pravaški kišobran kojega nema”, zahtijeva Podrug, te ponavlja, “očekujemo od HDZ-a poštivanje potpisanog sporazuma. Prijevara ne smije biti u temeljima hrvatskih političkih stranaka ni hrvatske politike. Prijevara je oduvijek bila odlika lijevih stranaka i njihovih suradnika kakav je na žalost kvazi pravaš Pero Ćorić”.


Naposlijetku, Podrug ima na umu i konačno rješenje svih pravaških razmirica: “Peru Ćorića i sve umišljene i stvarne pravaške veličine pozivam da organiziramo svepravaški sabor iziđemo pred pravaše i provjerimo svoj ugled i svoju snagu, bez spletki, trgovina laži i ulizivanja Novom listu i Zoranu Milanoviću”.