Problem uoči izbora

Podijeljen zagrebački HDZ? Izabrali Prgometa, pa odšetali u izborni stožer – Brune Esih

Dražen Ciglenečki

I ovo sugerira da će borba u Zagrebu između Prgometa i liste HDZ-a te Brune Esih, nezavisne zastupnice u Klubu HDZ-a i njezine liste na lokalnim izborima biti među najzanimljivijima u Hrvatskoj



ZAGREB Kad je u srijedu navečer završila sjednica Gradskog odbora HDZ-a, na kojoj je potvrđena kandidatura Drage Prgometa za gradonačelnika Zagreba, desetak ljudi koji su bili na tom skupu krenulo je u izborni stožer Brune Esih, do kojeg su imali manje od deset minuta laganog hoda.


– Vrlo brzo nakon sjednice Gradskog odbora mi smo od njih doznali što se točno tamo događalo. To što je Prgomet formalno jednoglasno potvrđen, ne znači previše. Bruna Esih ima podršku dijela Gradskog odbora, a neki od članova tog tijela to će u kampanji sigurno i javno manifestirati – ispričao nam je jučer jedan suradnik Brune Esih, koja će svoju kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba vjerojatno objaviti u srijedu.


Etablirana stranka


I ovaj detalj sugerira da će borba u Zagrebu između Prgometa i HDZ-ove liste te Brune Esih, nezavisne zastupnice u saborskom Klubu HDZ-a i njezine liste, biti na lokalnim izborima među najzanimljivijima u Hrvatskoj. Upitno je, doduše, može li netko od njih dvoje uopće ući u drugi izborni krug. Ali, zbog odnosa na političkoj desnici važno je tko će dobiti više glasova, s tim da je, što se lista tiče, HDZ-ova ipak u značajnoj prednosti jer je naprosto riječ o etabliranoj, snažnoj stranci.





Zapravo je neobično što je Drago Prgomet na kraju ipak prihvatio Plenkovićevu ponudu da bude HDZ-ov kandidat za gradonačelnika, nakon što ju je u studenom već odbio. Iz tog se razloga jučer spekuliralo što je Prgomet dobio zauzvrat od Plenkovića, zato što je pristao uključiti se u izbore na kojima su mu šanse da postane gradonačelnik vrlo mršave. Čak se pronijela glasina da je premijer obećao Prgometu mjesto ministra zdravstva umjesto Milana Kujundžića, s kojim su u HDZ-u sve manje zadovoljni i koji u javnosti trpi žestoke udarce Andrije Hebranga i Tonija Kolaka.



Prije dvije godine bio bi i Prgomet veliki favorit u odnosu na Brunu Esih, ali u međuvremenu se on dosta zamjerio HDZ-ovim biračima. Nisu mu zaboravili pregovore sa Zoranom Milanovićem i Antom Kotromanovićem nakon parlamentarnih izbora krajem 2015., zbog kojih je izbačen iz Mosta, pa je osnovao liberalnu stranku Hrid.


– Objektivno, Prgomet je kvalitetniji kandidat nego Andrija Mikulić. Ali, njegov odnos s Milanovićem mu je teret. Da nije bilo toga, iza Prgometa bi na izborima stala cijela stranka, ovako bi moglo biti problema. Čak je realno da će HDZ-ova lista dobiti više glasova nego Prgomet – smatra jedan član Gradskog odbora HDZ-a.


Desna opcija


S druge strane, kapital Brune Esih je 10.471 preferencijski glas na prošlim parlamentarnim izborima u prvoj, zagrebačkoj jedinici. Osim što je Plenković dobio više od 33 tisuće preferencijskih glasova, nitko drugi na HDZ-ovih listi u toj jedinici nije prešao niti 1.700 glasova. Primjerice, Plenkovićev predstojnik ureda Davor Božinović ostao je ispod 500. Naravno, pitanje je koliko Bruna Esih vrijedi bez HDZ-a. Ali, ima ona još neke nezanemarive adute. Bruna Esih je u dobrim odnosima s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, čija je bila izaslanica na komemoraciji u Bleiburgu i to dva puta. Hoće li se predsjednica, dakako diskretno, angažirati u kampanji u prilog Brune Esih? Nadalje, ona neće imati vezane ruke u odnosu na Milana Bandića i moći će ga beskompromisno napadati. Prgomet si to, sve kad bi i htio, neće moći priuštiti.


Bandić je bitan


Naime, Plenković je dosad pokazao da mu je Bandić, zbog nekolicine zastupnika u Saboru na koje ima utjecaj, jako bitan. Kad je Mikulić zaprijetio da će srušiti Bandićev prijedlog gradskog proračuna, Plenković mu to nije dopustio jer su »bandićevci« u Saboru najavili mogućnost da ne podrže državni proračun. Stoga će retorika Brune Esih da je pravi HDZ-ov kandidat Bandić biti nezgodna za Prgometa, makar on ne pripada miljeu zagrebačkoga gradonačelnika.


Kako bilo, uspjeh Brune Esih u natjecanju s Prgometu bio bi znak da je itekako moguće formiranje desne opcije izvan HDZ-a, a njezin bi izborni podbačaj smanjio izglede da se to dogodi. Zato će zanimljivo biti pratiti ovaj okršaj.