Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
18. rujna 2019.
Novi istup

Pod pokroviteljstvom predsjednice: Na skupu udruge "U ime obitelji" homoseksualnost izjednačena s - pedofilijom i zoofilijom

Alessandro Fiore,  Zvonimir Rumboldt i Željka Markić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Alessandro Fiore, Zvonimir Rumboldt i Željka Markić / Snimio Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 23. listopad 2016. u 9:22 2016-10-23T09:22:00+02:00

Ako za znanost homoseksualnost i biseksualnost nisu poremećaji, pa takvi parovi imaju pravo legalizirati brakove, zašto onda ne legalizirati i pedofiliju, kao i »vezu« između čovjeka i životinje, upitao se prof. Zvonko Rumboldt s Medicinskog fakulteta  u Splitu

ZAGREB Edukacija o rodnom identitetu, kojom sustav danas djeci poručuje da je sve prihvatljivo, može prolaznu, normalnu zbunjenost djece oko vlastitog spolnog identiteta pretvoriti u mišljenje da zaista jesu to što misle da jesu – kazao je na jučer nastavljenoj konferenciji »Obitelj i škola: ključ odgoja za vrijednosti« u organizaciji udruge U ime obitelji gost konferencije Alessandro Fiore iz talijanske udruge Pro Vita, jedne od najaktivnijih udruga u Italiji kad su u pitanju zabrana abortusa te zaštita braka kao zajednice muškarca i žene.

Talijanski primjer

Osvrnuo se, naime, na projekt kojim Italija od vrtićke dobi pa nadalje u školi djecu uči kako je normalno, na primjer, biti dječak , a osjećati se, smatrati djevojčicom, ili da je brak dvojice muškaraca, s djetetom kojeg je rodila surogat majka, također potpuno prihvatljiv.

– Posljedice takve edukacije su brojne. Kod djeteta to izaziva zbunjenost oko vlastitog spolnog identiteta. Činjenica je da u više od 90 posto slučajeva poremećaj, zbunjenost oko identiteta, primjerice dječaka koji se osjeća kao djevojčica, prolazi do adolescencije, jednako tako tako i osjećaj istospolne privlačnosti. Ako ništa po tom pitanju ne činimo, problem ode. S ovakvim će obrazovanjem, međutim, djeca misliti da je njihova zbunjenost stvarnost, kazao je Fiore na skupu koji je okupio pristaše udruge U ime obitelji, nastavnike i odgajatelje koji su njegovo izlaganje popratili velikim pljeskom.

Rodna pripadnost

Rodnu pripadnost problematizirao je i prof.dr. Zvonko Rumboldt s Medicinskog fakulteta  u Splitu, koji se protivi rodnoj teoriji prema kojoj čovjek za sebe može, kaže, »izabrati«  jedan, ili više rodova.

– Pojam spola je ukinula Svjetska zdravstvena organizacija, napominjući da je osoba definirana rodom, a ne spolom. To znači da dječak u jednom trenu može za sebe reći da je dječak, pa onda djevojčica, i tako dalje. To sve zbunjuje, jednako kao i primjer para u kojem je muž bio žena, ali je rodio dijete, i slični primjeri, kazao je Rumboldt. Rodna teorija, ističe, tvrdi da je znanstveno utemeljena, makar bi znanost trebala biti hladna, lišena svih emocija. Etika je ta koja vrednuje i preispituje ono što čovjek osjeća. Ako je sve »znanstveno« utemeljeno, kaže Rumboldt, i ako za znanost homoseksualnost i biseksualnost nisu poremećaji, pa takvi parovi imaju pravo legalizirati svoje brakove, zašto onda ne legalizirati i pedofiliju, kao i, primjerice, »vezu« između čovjeka i životinje, upitao je profesor.

Nasljedni čimbenici

Prema istraživanju sociološkog časopisa The Atlantis, koje je prezentirao okupljenima, depresija i suicidalno ponašanje su izrazitiji kod neheteroseksualaca, kod kojih je u djetinjstvu zabilježeno i dvostruko više emocionalnog i/ili fizičkog nasilja. I nasljedni čimbenici u tome, kaže Rumboldt, igraju veliku ulogu, kao i izbor, no najviše socijalni čimbenici.

– Naši tradicionalni stavovi prema ženi i muškarcu, dakle, predstavljaju 'nasilje', diskriminaciju. Ako sam ja muškarac koji se osjeća kao žena, okolina me mora prihvatiti kao ženu, a ako to ne čini, ona me diskriminira?

To znači da moramo mijenjati svoj tradicionalni stav, inače se smatra da tu osobu diskriminiramo, kazao je Fiore.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.