Veliki projekt u Istri

Počinje gradnja nove pulske bolnice; Milanović: Vlada pazi što obećava i sve što obeća ispuni

Hina

M. Angelini

M. Angelini

Prigodnom svečanošću u petak je obilježen početak gradnje nove pulske Opće bolnice, izvođač radova je zagrebačka tvrtka Zagrebgradnja čija ponuda s uključenim PDV-om iznosi 351,9 milijuna kuna, a istarski župan Valter Flego rekao je kako je ovo povijesni dan za Istru jer je gradnja bolnice počela nakon 12 godina intenzivnog rada



PULA – Prigodnom svečanošću u petak je obilježen početak gradnje nove pulske Opće bolnice, izvođač radova je zagrebačka tvrtka Zagrebgradnja čija ponuda s uključenim PDV-om iznosi 351,9 milijuna kuna, a istarski župan Valter Flego rekao je kako je ovo povijesni dan za Istru jer je gradnja bolnice počela nakon 12 godina intenzivnog rada.


Sanacijska upraviteljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić istaknula je kako će nova bolnica u Puli biti arhitektonski lijepo i atraktivno zdanje sa svim onim što je potrebno, opremom koju dosad nije imala, te 506 postelja i dodatnom dnevnom bolnicom.


Izvođač radova zagrebačka tvrtka Zagrebgradnja novu bolnicu po principu »ključ u ruke« trebala bi završiti u roku od tri godine.




Premijer Zoran Milanović koji je nazočio svečanosti, izjavio je da Vlada pazi ono što obećava te kako u konačnici sva obećanja ispunjava.


»Mi pazimo šta obećavamo, ovo smo obećali i to ispunjavamo. Ovo je stvaran događaj, ovo su stvarna sredstva i ovo je stvarna bolnica. Ne idemo u obećavanju onoga što ne možemo napraviti«, kazao je Milanović.


Dodao je kako slijedeći projekt u Istri koji treba provesti, je dovršetak istarskog ipsilona te projekt Nacionalnog parka Brijuni gdje bi se, kako je rekao, »trebao odvijati pravi svjetski vrhunski turizam, kojeg nažalost već dugo godina nema«.


»Ponavljam, mi pazimo što obećajemo. Novac je tu, radovi počinju a vjerujem da će radovi biti gotovo i prije zakazanog roka«, poručio je Milanović.


Rekavši kako su građani Pule i Istarske županije dugo iščekivali današnji dan, ministar zdravlja Siniša Varga naglasio je kako će nova pulska Opća bolnica biti ‘biser hrvatskog zdravstva’.»To iziskuje i zaslužuje istarski poluotok. Specifičnosti Istre moraju se kontinuirano pratiti, osluškivati i poštivati«, dodao je Varga, podsjetivši da se s projektom nove pulske bolnice susreo još 2003. godine kada je bio pomoćnik ministra u Račanovoj Vladi.  

»Ovo je povijesni dan za Istru jer nakon 12 godina intenzivnog rada uspjeli smo doći do početka gradnje nove bolnice u Puli«, rekao je istarski župan Valter Flego, ustvrdivši kako je Istra, premda je prema svim pokazateljima druga najrazvijenija županija u Hrvatskoj, nakon Grada Zagreba, po zdravstvenom standardu daleko ispod te razine.


Pulski gradonačelnik Boris Miletić ocijenio je da je početak izgradnje bolnice jedan od najznačajnijih događaja Pule i Istarske županije u novom razdoblju, te kako će nova bolnica u Puli pokrenuti novu stranicu u životu stanovništva Istre.


»Građani Pule i Istre će konačno dobiti bolnicu kakvu i zaslužuju«, zaključio je Miletić zahvalivši se u prvom redu medicinskom i nemedicinskom osoblju bolnice koji su, kako je rekao »do sada pružili usluge u teškim uvjetima rada«.