Negodovanje na predsjedništvu HDZ-a

Plenkovićevo spominjanje WhatsAppa nije sjelo Kolindinom stožeru: ‘Čistka zasjenjuje kampanju’

Dražen Ciglenečki

Foto Darko Jelinek

Foto Darko Jelinek

Šef predsjedničinog stožera Ivan Anušić negodovao je jer je priča o kažnjavanju članova HDZ-a krenula istodobno s predstavljanjem predsjedničinog izbornog programa, što je događaj bitan za njezinu kampanju



ZAGREB – Suradnici predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović zabrinuti su zato što je premijer Andrej Plenković akciju protiv članova HDZ-ovih whatsapp grupa započeo paralelno s njezinom kampanjom. Doznajemo da je član Predsjedništva HDZ-a Ivan Anušić, šef predsjedničinog izbornog stožera, negodovao zbog toga u ponedjeljak na sjednici Predsjedništva.


Ta se sjednica održala nakon što je Kolinda Grabar-Kitarović predstavila svoj izborni program i Anušić je izrazio bojazan da će taj događaj, bitan za njezinu kampanju, ostati u sjeni priče o kažnjavanju članova HDZ-a koji su se u privatnoj komunikaciji putem whatsappa i vibera služili neprihvaljivim rječnikom, čak govorom mržnje.


Bio je dobrim dijelom u pravu, jer mediji su se u ponedjeljak i jučer intenzivno bavili temom spomenutih grupa. Na ruku im je išla činjenica da visoki dužnosnici HDZ-a nastavljaju bez ustezanja javno govoriti da u njihovoj stranci postoji veliki problem članova koji nisu lojalni politici vodstva i vrijeđaju Plenkovića.


Priprema za izbore




Više HDZ-ovaca s kojima smo jučer razgovarali slažu se da ova situacija pokazuje da su Plenkoviću, koliko god isticao važnost predsjedničkih izbora, ključni unutarstranački izbori koji slijede u prvoj polovici iduće godine.


– Sasvim je jasno da se Plenković navodnom borbom protiv širenja mržnje, poruka na whatsappu starih godinu dana ili duže, priprema za izbore u HDZ-u. Cilj mu je ušutkati one koji ne misle pozitivno o njemu. A na izborima za predsjednika Republike kako bude, oni mu ipak nisu u fokusu, ocjenjuje jedan saborski zastupnik HDZ-a.


Premijer je jučer ponovio da će stranački časni sudovi odlučivati o sankcijama članova koji su pretjerali u komunikaciji preko whatsappa. Prethodno će, kako je u ponedjeljak objasnio glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, predsjednici županijskih organizacija utvrditi koji su članovi što točno pisali.


Nekolicinu tih predsjednika upitali smo kako namjeravaju obaviti tu povjerenu im zadaću, hoće li, primjerice, tražiti od sumnjivih članova da im pokažu što pišu na whatsappu ili će se možda ubacivati u određene grupe i pratiti korespondenciju.


Nitko nam od njih nije znao odgovoriti koje će metode primijeniti kako bi ustanovili koji su se sve HDZ-ovci »odmetnuli«. Ali, predsjednici županijskih organizacija HDZ-a na ovaj su način dobili odriješene ruke, pa i to izaziva nemir u stranci.


Neki članovi strahuju da bi se ova akcija mogla pretvoriti i u čisto privatne obračune, koji nemaju nikakve veze ni s politikom ni s whatsapp grupama. Čuli smo, naime, da šef jednog županijskog odbora HDZ-a već upozorava članove da će ubuduće morati paziti štopričaju ako žele da ih on ne izbaci iz stranke.


Časni sudovi


Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić vrlo je istaknut u javnoj promociji čistke koja se planira u njegovoj stranci.


– Ja ne mogu biti u istoj političkoj obitelji s nekim tko iznosi toliko gnjusne prijetnje, da će netko biti skraćen za glavu ili da će plutati leđno Savom, dobiti metak u potiljak. Ili meni u toj stranci nije mjesto ili njemu. HDZ takve članove mora sankcionirati, izjavio je Bačić jučer za N1 televiziju. Ako se do kraja ogole njegove riječi, Bačić neistomišljenicima u HDZ-u šalje poruku – ili mi ili oni. Tko su to oni, Bačić nije htio otkriti, opravdao se da je na liderima županijskih organizacija da ih detektiraju i zatim predaju stranačkim časnim sudovima na postupanje.


Teško da se iz aktualne kampanje u HDZ-u može izroditi nešto povoljno za predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović. »Ovo je jako pozitivno za nju«, sarkastičan je jučer bio jedan predsjedničin suradnik. No, čelni ljudi HDZ-a pokušavaju uvjeriti javnost da Kolinda Grabar-Kitarović ne da neće trpjeti političku štetu nego će i možda profitirati od akcije protiv whatsapp grupa.


– Nikada nije loše vrijeme za ispravne postupke. Zar je normalno da član stranke otvoreno agitira za drugog kandidata? Ako mu se neki drugi kandidat čini boljim, legitimno je pravo uključiti se u njegovu kampanju, ući u njegovu stranku ako je ima. Nitko nije učlanjen u HDZ protiv svoje volje, naglasio je Bačić.


Plenković: Predsjednica će pobijediti, a fantomi će izgubiti


Može li se isključivanjem iz HDZ-a članova naklonjenih neovisnom predsjedničkom kandidatu Miroslavu Škori ostale mobilizirati da izađu na izbore i glasuju za Kolindu Grabar-Kitarović? Upitno je jesu li u HDZ-u izabrali pravu metodu. Međutim, Plenković ne dvoji u ishod predstojećih izbora.


– Predsjednica će pobijediti. Očekujem da će ići u drugi mandat i zbog postignuća u prvom mandatu i zbog dobrog i kvalitetno osmišljenog programa. Ona će pobijediti, a fantomi će izgubiti, zaključio je jučer predsjednik HDZ-a.