Banski dvori

Plenkovićeva Vlada odbila SDP-ovu interpelaciju oko renacionalizacije Ine

P. N.

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

Ne prihvaćamo zaključke iz interpelacije - smatramo ih neosnovanima. Još jednom ponavljamo, Ina je naša strateška kompanija i sve odluke donosimo odgovorno, kaže Plenković



Vlada Andreja Plenkovića upravo je odbila interpelaciju koju je vezano uz najavljenu renacionalizaciju INA-e i privatizaciju 25 posto manje jedne dionice HEP-a u saborsku proceduru uputilo devetnaest zastupnika SDP-a.


– Ne prihvaćamo zaključke iz interpelacije – smatramo ih neosnovanima. Još jednom ponavljamo, Ina je naša strateška kompanija i sve odluke donosimo odgovorno, na temelju gospodarskih procjena važnih za našu energetsku stabilnost i sigurnost. Podsjećam i da smo jučer putem naših pravnih zastupnika podnijeli tužbu za poništenje presude Arbitražnog suda uz navođenje niza procesno pravnih razloga, prokomentirao je kratko Plenković, a dopunio ga ministar Slaven Dobrović.


– Vlada smatra da zbog očuvanja poslovanja Ine potrebno otkupiti suvlasnički dio od Mola čime bi RH stekla većinsko vlasništvo. Kroz Savjet za pregovore s Molom će se dobiti mišljenje koji je model reotkupa najbolji za Hrvatsku. Stoga nismo suglasni sa zahtjevom, dodao je.




Vlada danas raspravlja i o izmjenama i dopunama Zakona o kaznenom postupku (EU), prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem te izmjeni Zakona o Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Na dnevnom su redu i izmjene četiriju uredbi te jedna odluka, vezane uz ustroj, rad, plaće i zapošljavanje u Ministarstvu unutarnjih poslova – Uredba o unutarnjem ustrojstvu MUP-a, Uredbe o klasifikaciji radnih mjesta policijskih službenika, izmjeni Uredbe o plaćama policijskih službenika i Uredbe o područjima, sjedištima, vrstama i kategorijama policijskih uprava i policijskih postaja te odluka o davanju odobrenja MUP-u za novo zapošljavanje na određeno vrijeme.