Kampanja za izbore

Plenković u više predizbornih aktivnosti od Sanadera i Milanovića – zajedno

Jagoda Marić

Andrej Plenković pojavio se i u Rijeci / arhiva NL

Andrej Plenković pojavio se i u Rijeci / arhiva NL

Premijer otvara pogone, obilaznice, posjećuje centre hitne pomoći, otvara Sportske igre mladih, nazoči obilježavanju početka radova, potpisivanja ugovora... Stigne i na doručak s hrvatskih farmi koji već mjesecima diljem Hrvatske organizira Ministarstvo poljoprivrede



Osim što sudjeluje u HDZ-ovim predizbornim skupovima kao predsjednik stranke, Andrej Plenković angažirao se i kao premijer u kampanji za lokalne izbore. Vijesti i najave njegovih aktivnosti kao premijera u posljednjih desetak dana dokazuju da je po tom pitanju puno aktivniji nego dvojica njegovih prethodnika na čelu Vlade u vrijeme održavanja lokalnih izbora 2009. i 2013. godine. Andrej Plenković je samo u posljednjih deset dana prikupio više protokolarnih aktivnosti na lokalnoj razini nego Ivo Sanader i Zoran Milanović zajedno u istom razdoblju, odnosno dvadesetak dana prije lokalnih izbora, prije četiri odnosno osam godina.


Premijer otvara pogone, obilaznice, posjećuje centre hitne pomoći, otvara Sportske igre mladih, nazoči obilježavanju početka radova, potpisivanja ugovora… Stigne i na doručak s hrvatskih farmi koji već mjesecima diljem Hrvatske organizira Ministarstvo poljoprivrede. U Vinkovcima je neki dan obišao i novootvoreni ured jedne državne agencije, one za plaćanja u poljoprivredi. Valjda je zbog svih tih aktivnosti i odgodio slaganje nove parlamentarne većine nakon drugog kruga izbora.


Samo u posljednjih deset dana premijer je bio sudionik 12 takvih događaja u deset različitih hrvatskih gradova i to mimo njegovih odlazaka na stranačke skupove povodom lokalnih izbora u gotovo svim županijskim središtima. Premijer je najaktivniji bio prošlog petka, kad je u 11 sati otvorio ispostavu zavoda za hitnu medicinu u Murskom Središću, nakon čega je u Prelogu otvorio Sportske igre mladih, pa je u Humu na Sutli obišao tvrtku OMCO Croatia, da bi u 19 sati bio u rodnoj kući Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću.




Koliko su svojim protokolarnim putovanjima na različita otvaranja radova ili tvornica, ili tek obilježavanjem početka radova u lokalnim izborima sudjelovali Plenkovićevi prethodnici svjedoče objave vijesti na stranicama Vlade i najave koje su iz Vlade uredno slane svim redakcijama.


Zoran Milanović, u svibnju 2013. godine, u dvadesetak dana prije lokalnih izbora, mimo službenih sastanaka u Banskim dvorima i sjednica Vlade, nije bio pretjerano aktivan te je tek dva puta na terenu, sudjelujući u protokolu, pokušao pomoći svojim stranačkim kolegama na lokalnim izborima. U Šibeniku je obišao gospodarsku zonu Podi, a u Rijeci je 3. svibnja sudjelovao u obilježavanju Dana oslobođenja Grada Rijeke. Taj dan je Rijeci svečano u pogon pustio dvije nove lučke obalne dizalice u Luci Rijeka.


Ivo Sanader, koji nije bježao od samopromocije, ali i toga da kao premijer pomogne lokalnim HDZ-ovim čelnicima u izbornom uspjehu, bio je aktivniji od Milanovića, ali nije ni do koljena svom nasljedniku na čelu Vlade i stranke. Sanader je u dva tjedna prije izbora, koji su se održali 17. svibnja 2009. godine, četri puta neke lokalne sredine »počastio« svojim dolaskom kao premijer i to na projekte koje je uglavnom podržavala ili financirala Vlada.


Osim posjeta Microsoftovom centru u Splitu, Sanader je još nazočio predstavljanju projekta Luka Gaženica te otvaranju dviju dionica autocesta, u Dubrovniku i Velikoj Gorici i potpisivanju ugovora za gradnju još jedne dionice prema Dubrovniku.