Premijer ponovio

Plenković u Saboru: Nisam čuo da netko predlaže bolji i učinkovitiji model za otkup dionica Ine

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

Od svega što smo čuli ja još ni jedan bolji i učinkovitiji model bez stvaranja javnog duga nisam čuo od ideje inicijalne javne ponude 25 posto minus jedna dionica HEP-a. Oni koji poznaju korporativno upravljanje znaju da upravo na taj način Hrvatska država kao stopostotni vlasnik HEP-a i sa 75 plus 1 dionicom zadržava sva prava u upravljanju HEP-om bez ikakve prodaje nacionalnog bogatstva, rekao je Plenković



Predsjednik Vlade Andrej Plenković ponovio je u utorak u Saboru namjeru Vlade da se otkupe dionice Ine od Mola i dodao da »do sada još nije čuo niti jedan bolji i učinkovitiji model bez stvaranja javnog duga, do ideje inicijalne javne ponude 25 posto minus jedna dionica HEP-a«.


Aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru počelo je »oštro«, zahtjevom predsjednika SDP-a Davora Bernardića da mu premijer da »jasan, nedvosmislen i i sadržajan odgovor« o tome hoće li održati obećanje i povesti državu u kupnju dionica Ine od Mola te reći jasan plan na koji način to kani učiniti.


»Ova Vlada bavi se sa Inom od prvog dana njenog mandata. Želimo da nakon presude arbitražnog suda u Ženevi svi zajedno postignemo široki konsenzus o otkupu udjela Molovih dionica u Ini i mislim da je to dobro za hrvatsko gospodarstvo, Inu, energetsku sigurnost i opskrbu Hrvatske. Razmišljali smo o modelu koji bi bio najprimjereniji da generiramo sredstva za kupnju tih dionica bez stvaranja novog javnog duga. Od svega što smo čuli ja još ni jedan bolji i učinkovitiji model bez stvaranja javnog duga nisam čuo od ideje inicijalne javne ponude 25 posto minus jedna dionica HEP-a. Oni koji poznaju korporativno upravljanje znaju da upravo na taj način Hrvatska država kao stopostotni vlasnik HEP-a i sa 75 plus 1 dionicom zadržava sva prava u upravljanju HEP-om bez ikakve prodaje nacionalnog bogatstva«, rekao je Plenković.




Na taj način ostvarili bi se, uvjeren je, viši standardi korporativnog upravljanja tom kompanijom koja je »kvalitetna i na taj bi način mogla pomoći da otkupimo Molove dionice u Ini.


»To je ideja i smatram da oko nje možemo razgovarati. Mislim da je ova Vlada otvorena za dijalog sa svim akterima i da smo spremni saslušati i druge prijeldoge, ali od svega što sam čuo, ovo nam se čini najprimjereniji model«, kazao je Plenković.


Šef SDP-a Bernardić mu je uzvratio kako nije bilo nikakve javne rasprave te je ustvrdio kako taj model »ne drži vodu«. HEP, uvjeren je Bernardić, u ovom trenutku nije spreman za prodaju i trebaju mu dvije godine da bude spreman za IPO.


»Bojim se da ideja koju uporno ne želite podijeliti s hrvatskom javnosti o tom modelu ne drži vodu i da se za novac od prodaje četvrtine HEP-a ne može kupiti pola Ine i to je svima jasno. Ako Vi mislite i dalje da to možete napraviti, onda nešto više znate od nas i cijele hrvatske javnosti i s pravom možemo sumnjati da možda postoji još jedan tajni plan političara HDZ-a i premijera RH s Mađarima, pogotovo zato što ste najavili i preporodaju Ine novom strateškom partneru«, poručio mu je Bernardić.


Pitanje kupovine Ine brine i nezavisnog zastupnika Željka Lackovića, koji drži da je povratak Ine u hrvatske ruke tema o kojoj se može postići konsenzus.


Radi se o kompleksnoj transakcije, a takav se posao ne pregovara kroz medije i ne tako da je baš sve javno i transparentno, taj posao se pregovara uz pomoć najstručnijih savjetnika koji su sprecijalisti u tom području i koji će gledati temeljitu analizu, rekao je.


»Ono što je važno je da postoji volja od strane Mađarske, od strane Mola da proda svoje dionice i to je preduvjet svih ovih rasprava i odluka, bez te činjenice ni jedna vlada ne bi išla s ovakvim strateškim političkim odlukama o kojima govorimo danas. Uvjeren sam da možemo naći poltički konsenzus u zemlji kroz dijalog i raspravu jer od svih glasova koje su se čuli jako je malo onih koji se protive povratku Ine u hrvtske ruke. Ovo je tema hrvatske budućnosti i gopodarstva na kojoj moramo i možemo graditi konsenzus«, poručio je Plenković.


O tome, kazao je, kakvu je tko imao ulogu u procesu privatizacije Ine je priča u kojoj ima puno odgovornih. »Najmanje smatram da je odgovorna moja vlada«, ustvrdio je.