Britanski ministar u Zagrebu

Plenković traži od Britanije da ukine ograničenja za hrvatske radnike

Irena Frlan Gašparović

Marija Pejčinović Burić i David Davis / Foto: N. REBERŠAK

Marija Pejčinović Burić i David Davis / Foto: N. REBERŠAK

S obzirom na sveukupni broj hrvatskih državljana i veličinu tržišta rada, takva odluka bila bi vrlo pozitivno primljena u Hrvatskoj, a ne bi ni na koji način utjecala na dinamiku britanskog tržišta rada«, izvijestili su iz Vlade nakon sastanka Plenkovića i britanskog ministra za Brexit Davida Davisa



ZAGREB Do kraja lipnja Velika Britanija mora odlučiti hoće li hrvatski državljani za rad u toj zemlji i dalje trebati radne dozvole, a hrvatska Vlada svaki sastanak koristi kako bi uvjerila London da to ograničenje ukine.


Tako je bilo i u ponedjeljak kada se premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima sastao s britanskim ministrom za Brexit Davidom Davisom. Davis je stigao u Zagreb kako bi hrvatskim vlastima prezentirao što Britanija želi od budućih odnosa s Europskom unijom, o čemu će europski čelnici razgovarati na sastanku 23. ožujka.


Pregovori o Brexitu za Hrvatsku su ključni zbog dva pitanja. Jedno se tiče proračuna EU-a nakon izlaska Velike Britanije, no o tome će Plenković podrobnije razgovarati s europskim povjerenikom za proračun Güntherom Oettingerom koji u Zagreb stiže u četvrtak.




Drugo ključno pitanje tiče se mogućnosti da hrvatski državljani budu izjednačeni s državljanima ostalih zemalja članica EU-a u pristupu britanskom tržištu rada.


»Predsjednik Vlade Plenković naglasio je da je za Hrvatsku važno da UK ne produlji ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada, kazavši da Vlada nastoji iskoristiti pregovore o izlasku Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije kako bi se status hrvatskih državljana izjednačio s onim ostalih država članica.


S obzirom na sveukupni broj hrvatskih državljana i veličinu tržišta rada, takva odluka bila bi vrlo pozitivno primljena u Hrvatskoj, a ne bi ni na koji način utjecala na dinamiku britanskog tržišta rada«, izvijestili su iz Vlade nakon sastanka Plenkovića i Davisa.


Kad je Hrvatska postala članica EU-a, Britanija je zadržala ograničenja za zapošljavanje radnika iz Hrvatske. Sredinom ove godine Britanija mora izvijestiti Europsku komisiju hoće li ta ograničenja produljiti za još dvije godine.


Ako se to dogodi, hrvatski radnici dočekat će izlazak Britanije iz EU-a u neravnopravnom položaju u odnosu na radnike iz drugih članica EU-a, pa je pitanje kakva će prava nakon Brexita imati.


O tome je s Davisom razgovarala i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.


Premijera i ministricu Davis je, prema priopćenju, izvijestio i o britanskim stavovima o trenutnom tijeku pregovora o Brexitu. Izrazio je i uvjerenje da će budući odnosi Britanije i EU-a »i dalje biti prijateljski i saveznički«.