Skup u Slavoniji

Plenković se pohvalio stranačkim financijama: HDZ je bez kredita i u solidnom plusu

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Govoreći o unutarstranačkim izborima, Plenković je rekao da će se u kampanji vidjeti tko nudi kakvu viziju razvoja i rada HDZ-a.



Predsjednik HDZ-a i hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u subotu kako je HDZ je bio predvodnik svih ključnih procesa proteklih više od 30 godina i da na tu činjenicu u stranci trebaju biti ponosni.


Na obilježavanju 30. obljetnice osnutka valpovačkog HDZ-a Plenković je istaknuo kako ta činjenica obvezuje HDZ da svojim, radom, angažmanom i znanjem, u bitno lakšim okolnostima, nego 1989. i 1990. godine, daje doprinos boljitku domovine.


Ocijenio je kako je na pragu četvrtog desetljeća hrvatske samostalnosti HDZ jedina stranka na prostoru srednje i istočne Europe održala ovako dominantnu ulogu.


Malo je političkih stranaka, stvorenih nakon pada Berlinskog zida, u srednjoj i istočnoj Europi, koje su zadržale takvu vitalnost, snagu, mogućnost okupljanja, kvalitetne ljude i povjerenje sugrađana, da upravljamo ne samo na nacionalnoj razini, već i na razini županija, gradova i općina, poručio je Plenković.Govoreći o postignućima Vlade, naveo je rješavanje nepravdi vezanih za prava hrvatskih branitelja, povratak Hrvatske vojske u Vukovar, Ploče, Varaždin i Pulu, jačanje hrvatske policije te jačanje decentralizacije i suradnje s jedinicama lokalne samouprave.

Istaknuo je kako je Vlada pokazala i druge korake naprijed jer su u dosadašnjem mandatu povećane plaće i mirovine, rapidno se smanjuje dug, a imamo proračunski suficit i investicijski kreditni rejting,


S obzirom na to da slavonske županije spadaju među tri posto najmanje razvijenih regija u EU, ističe kako je zadaća Vlade kroz Projekt “Slavonija” pratiti proritete koji su važni tim sredinama, ulagati i stvarati nova radna mjesta. Vlada se, poručio je Plenković, mora uhvatiti  u koštac s egzistencijalnim problemom demografske revitaiizacije, jer Hrvatska godišnje gubi grad od 15 tisuća ljudi, samo zbog negativnog prirodnog prirasta.


Najavio je kako u ovom desetljeću “kreće veliki val investicija u željezničku infrastrukturu, što je posebice važno za Slavoniju”, investicije u okoliš te dizanje kvalitete vodno-komunalne infrastrukture, ocijenivši kako “imamo Vladu koja razumije što su nacionalni prioriteti”.


Govoreći o unutarstranačkim izborima, Plenković je rekao da će se u kampanji vidjeti tko nudi kakvu viziju razvoja i rada HDZ-a.


Financijski smo konsolidirali HDZ. Stranka je bez ikakvih kreditnih obveza i u solidnom plusu. Sve to govori da vodimo odgovornu politiku koja želi osnažiti HDZ, koja šalje poruku da je ovo pouzdana stranka, ozbiljnih i odgovornih ljudi, koji dijele iste vrijednosti i žele dobro Hrvatskoj i svim našim građanima, poručio je Plenković


Jedan od utemeljitelja HDZ-a i bivši predsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks ocijenio je kako proteklih 30 godina nije prohujalo uzalud te da je HDZ  jedina stranka koja obilježava svoje obljetnice, jer ima razloga zašto ih treba obilježavati


Smatra kako je Vlada premijera Andreja Plenkovića ostvarila iznimne i respektabilne rezultate na svim područjima društvenog i političkog života te pozvao članstvo da, vrednujući te rezultate, Plenkoviću i njegovom timu ponovno pokloni povjerenje kako bi “taj pobjednički tim u vrlo kratkom vremenu nastavio raditi na uspješnosti HDZ-a i Hrvatske”.


Osječko-baranjski župan Ivan Anušić ocijenio je kako je ova Vlada  napravila goleme iskorake, u gospodarskom i svakom drugom smislu za RH, od povećanja plaća, suficita u proračunu, kreditnog rejtinga, povećanja broja zaposlenih, a hrvatske općine i gradovi danas raspolažu s puno više novaca nego prije, zahvaljujući zakonskim rješenjima ove Vlade i ovog saziva Hrvatskog sabora.


Projekt “Slavonija, Baranja i Srijem” je stvorio prostor za nove investicije i razvoj, ali to moramo proširiti i ojačati. Ovaj trend i ova dinamika ne smiju stati, moramo ga potencirati još jače i bolje, i zato nam treba kontinuitet i stabilnost, istaknuo je Anušić.


Predsjednik valpovačkog HDZ-a Antun Katalenić podsjetio je kako je HDZ u Valpovu osnovan 20. siječnja 1990. godine, a danas ta stranka participira u gradskoj vlasti i ima jasnu razvoju viziju grada.


Istaknuo je kako ukupna vrijednost svih projekata koje, uz pomoć Vlade i Osječko-baranjske županije,  provodi sadašnja gradska vlast, iznosi oko 50 milijuna kuna.