Susret na Britancu

Plenković se otresao na volontere ’67 je previše’: ‘Zašto to niste skupljali prije pet godina?’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot Twitter Gong

Foto Screenshot Twitter Gong



ZAGREB Premijer Andrej Plenković u večernjim satima prošao je pokraj štanda referendumske inicijative ’67 je previše’ na Britanskom trgu u Zagrebu, no, izgleda, nije mogao samo mirno proći pokraj njih.


– Zašto to niste skupljali prije pet godina, upitao je volontere na štandu, javlja Gong.


Oni su na Twitteru objavili i fotografiju susreta. Zasad se ne zna što su mu volonteri odgovorili, a u Gongu komentiraju: ‘Ne znamo jesu li ga pitali bi li tada potpisao?’.




Podsjetimo, premijer je nedavno ustvrdio da podizanje dobi za odlazak u mirovinu ‘nije izmislio ministar Marko Pavić ili Andrej Plenković, nego da je to uvela SDP-ova vlada’.


Kako bilo, očito je odlučio provesti odluku SDP-ove vlade.


Predstavnici Inicijative ’67 je previše’ danas su poručili kako je odaziv građana za potpisivanje peticije puno bolji zadnjih dana, iako ‘Vlada provodi antikampanju strašenja građana’.



RTL i Promocija plus večeras su objavili rezultate ankete, prema kojoj većina Hrvata podržava referendum ’67 je previše’.


Iako još uvijek ne znamo hoće li se skupiti dovoljno potpisa za raspisivanje referenduma, to ćemo znati brzo, ali istraživanje RTL-a i Promocije plus pokazuje što bi se moglo dogoditi ako referendum doista bude bio raspisan.


Glavni dio istraživanja je ovaj koji pokazuje kako bi većina građana izašla na referendum, točnije njih 54,4 posto, dok referendumu ne bi pristupilo njih 37,5 posto. 8,1 posto građana još uvijek ne zna bi li pristupilo referendumu ili ne.


Većina njih, 57,1 posto, je za promjenu postojećeg Zakona po kojem bi se u punu mirovinu išlo s 67 godina i podržavaju sindikalni smjer.


Protiv promjene je 25,3 posto odnosno 25,3 posto podržava reformu Vlade koja pokušava smanjiti ogromnu proračunsku rupu koja nastaje jer se više isplaćuje nego uplaćuje u mirovinski sustav.


13,2 posto građana još uvijek ne zna koju stranu zauzeti.


Razlozi onih koji su za: Njih 60,4 posto smatra da je previše raditi do 67. godine te da je novi Zakon nepravedan prema mladima.


Neki i smatraju da živimo kraće u Hrvatskoj nego u zemljama u kojima se radi do 67 godine.