Podrška seljačkih udruga

Plenković se ne odriče Tolušića: Pozicija ministra poljoprivrede još uvijek je sigurna

Irena Frlan Gašparović

Premijeru ne treba još jedan smijenjeni ministar – Tomislav Tolušić / Foto D. JARAMAZ/PIXSELL

Premijeru ne treba još jedan smijenjeni ministar – Tomislav Tolušić / Foto D. JARAMAZ/PIXSELL

Za to postoje barem dva razloga, tvrde naši izvori u HDZ-u. Prvi je politički, jer bi se nakon svih promjena zadnjih godinu dana u javnosti stekao dojam da je Plenkovićeva Vlada u permanentnoj rekonstrukciji. Osim toga, to bi poremetilo neke odnose u stranci, gdje je Tolušić prilično popularan



ZAGREB – Krave u Zagrebu nisu svakidašnja pojava, pa bi njihov izlazak na ulice glavnog grada svakako bio svojevrstan spektakl. Upravo to »obećava« proizvođačka organizacija »Mliječni put Hrvatske« ako se uskoro ne počne rješavati stanje u sektoru proizvodnje mlijeka. Prije nekoliko dana, ta je organizacija zatražila prijem kod premijera Andreja Plenkovića, ustvrdivši da je situacija, kad je u pitanju proizvodnja mlijeka, postala neizdrživa te da su suočeni s neizdrživo niskom otkupnom cijenom.


Došli do zida


Premijera žele upoznati sa svojim problemima, a ako ih Plenković ne bude primio i problemi se ne počnu rješavati, bit će, vele, prisiljeni prosvjedovati i zajedno sa stokom izaći na ulice Zagreba, pred trgovačke lance i mljekare.


– Došli smo do zida, nemamo više što izgubiti, tvrdi predsjednik »Mliječnog puta« Mario Rengel.




Iako bi se očekivalo da će mljekari rješenje tražiti od svog resornog ministra Tomislava Tolušića, oni su, umjesto toga, odlučiti obratiti se izravno premijeru. Ali razlog za to nije nezadovoljstvo ministrom poljoprivrede.



U najjačoj oporbenoj stranci nisu impresionirani Tolušićevim učinkom.


– On nema dovoljno znanja, obećaje svima sve, a ništa od toga se neće dogoditi. Proći će četiri godine, a poljoprivreda će dalje potonuti, smatra SDP-ov saborski zastupnik, član saborskog Odbora za poljoprivredu Damir Tomić kojega je začudilo što su neki sudionici prošlotjedne sjednice odbora iz sektora poljoprivrede ustvrdili da je vidljiv pomak na bolje. »Smjena ministra Tolušića bila bi dobar pomak«, ističe Tomić. SDP-ov saborski zastupnik na sjednici dvaju odbora otvorio je i pitanje Hrvatske poljoprivredne komore, odnosno ponovnog uvođenja obveznog članstva u toj organizaciji o čemu su nedavno pisali mediji. Tomić, pak, smatra da članstvo treba biti na dobrovoljnoj bazi. No, eventualnu pobunu poljoprivrednika ne očekuje jer se »s jedne strane, stranka na vlasti infiltrirala u sustav, a s druge strane, naš je narod postao intertan«. Što se tiče Tolušića, SDP-ovac procjenjuje da će ga poljoprivrednici »hvaliti dok ga se premijer Plenković ne odrekne«.



– Ministar se zbilja trudi i želi nam pomoći, zalaže se za nas. Ali ovo više nije u njegovoj moći, pojasnio nam je Rengel zbog čega prijem traže u Banskim dvorima.


Mljekari nisu jedini iz poljoprivrednog sektora koji podržavaju resornog ministra. Tolušićevi prethodnici nerijetko su se suočavali s nezadovoljstvom poljoprivrednika, njihovim prosvjedima, traktorima na cestama. Zadnjih dana, međutim, stječe se dojam da je aktualni ministar poljoprivrede češće meta kritike vlastitog šefa, premijera Andreja Plenkovića, nego poljoprivrednih proizvođača. Plenković mu je zamjerio što je, bez konzultacija s Vladom, donio pravilnik o kontroli voća i povrća, uvezenog iz zemalja nečlanica Europske unije, koji je izazvao kratkotrajni trgovinski rat Hrvatske sa zemljama regije. Kratkotrajan zato što je sam premijer naložio ministru da se povuče i izmijeni spornu odredbu pravilnika o povećanoj cijeni fitosanitarne kontrole.


Sastanici, razgovori


U isto vrijeme, dio poljoprivrednih udruga zdušno je zadnjih dana podržavao ministra. Na njegovu stranu stala je, primjerice, Hrvatska poljoprivredna komora, kao i udruge voćara i povrćara. Podršku Tolušiću dali su i na zajedničkoj sjednici dvaju saborskih odbora, za poljoprivredu i za gospodarstvo, koji su u petak raspravljali o spomenutom pravilniku. To što ga poljoprivrednici, barem zasad, podržavaju, Tolušićevi suradnici uglavnom pripisuju tome da se on s njima redovito sastaje, razgovara i, neslužbeno se tvrdi, pokušava riješiti njihove probleme, pa ako nastavi raditi na taj način, uvjereni su naši sugovornici, ne treba strahovati da će se raspoloženje poljoprivrednika okrenuti protiv njega.


Ministrova pozicija, pak, kako sada stvari stoje, nije previše uzdrmana. Unatoč tome što je pretrpio javnu kritiku svog šefa, izvori iz vrha HDZ-a ne očekuju da bi ga premijer mogao smijeniti. Za to navode barem dva razloga. Prvi je politički, jer bi se, nakon svih promjena zadnjih godinu dana, u javnosti stekao dojam da je Plenkovićeva vlada u permanentnoj rekonstrukciji. Osim toga, to bi poremetilo neke odnose u stranci, gdje je Tolušić prilično popularan, ocjenjuju naši sugovornici.