Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. veljače 2020.
Sastanak na vrhu

Plenković s Michelom u Zagrebu: Hrvatska je spremna dovršiti Brexit

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 9. siječanj 2020. u 13:07 2020-01-09T13:07:00+01:00

Tema Brexita bi trebala biti okončana 31. siječnja. RH je spremna dovršiti taj posao do kraja, osigurati suglasnost Europskog parlamenta, provesti potrebne procedure i zaključiti ovu fazu odnosa u Londonu, kazao je Plenković. Između ostalog, tema je i dogovor o novom višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2021. do 2027. ključan je izazov hrvatskog predsjedanja nakon što finsko predsjedništvo nije uspjelo približiti stajališta zemalja članica

ZAGREB – Hrvatski premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Banskim dvorima primio predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela koji će za vrijeme hrvatskog predsjedanja EU-om pokušati postići dogovor o novom višegodišnjom financijskom okviru sa zemljama članicama.

Dogovor o novom VFO-u za razdoblje od 2021. do 2027. ključan je izazov hrvatskog predsjedanja nakon što finsko predsjedništvo nije uspjelo približiti stajališta zemalja članica.

Novi pokušaj ima hrvatsko predsjedništvo u suradnji s glavnim koordinatorom VFO-a, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom koji će kao »neutralan« u pregovorima pokušati ostvariti ono što Finci nisu.

Radi se o pokušaju stvaranja konsenzusa između bogatijih zemalja, koje u proračun uplaćuju više nego što iz njega primaju, i siromašnijih kojima sredstva iz europskog proračuna služe za sustizanje bogatijih.

Plenković i Michel o tome su razgovarali s novinarima, a predsjednik Europskog vijeća kasnije se sastaje i s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem, a navečer će biti jedan od uzvanika na svečanom koncertu u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

Ondje će biti i svi članovi Europske komisije na čelu s Ursulom von der Leyen.

Na susretu s novinarima hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako je želja ostaviti progres na dobrobit financijskih prioriteta u narednih sedam godina, dok je druga važna tema današnjih razgovora dovršetak pregovora i rješavanje svih pravnih procedura oko izlaska Velike Britanije iz EU-a

- Tema Brexita bi trebala biti okončana 31. siječnja. RH je spremna dovršiti taj posao do kraja, osigurati suglasnost Europskog parlamenta, provesti potrebne procedure i zaključiti ovu fazu odnosa u Londonu.

S EK i glavnim pregovaračem smo spremni intenzivno raditi na dogovoru o pregovaračkom okviru budućih odnosa s Velikom Britanijom za razdoblje u kojem bi se trebao zaključiti taj sporazum, a to je do kraja ove godine.

Pokušati ćemo pronaći metodologiju i sadržaj da se taj proces okonča, postoji i mogućnost i produljenja, a takvu vrstu zahtjeva treba podnijet Velika Britanija, rekao je Plenković i osvrnuo se na pripremu zagrebačkog summita, odnosno sastanka na vrhu šefova država vlada EU-a i država jugoistočne Europe. 

- Hrvatska želi poslati poruku da je ovo dio Europe i svijeta o kojemu imamo specifična saznajna i tu činjenicu želimo iskoristiti.

Cilj je deblokirati pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, o tome će se još razgovarati.

Na tome predano radimo, vjerujem u uspješan i referentan summit, koji će označiti novu stranicu u okviru unapređenja metodologije pristupnih pregovora, stoga smo u stalnom dijalogu sa zemljama kojih se najviše tiče taj napredak, kazao je Plenković, koji je dodao kako će za Hrvatsku ovih dana posebno biti važne teme vezane uz članstvo u Schengenskom području i uvođenju eura sukladno strategiji usvojenoj 2018. godine.

Charles Michel je ocijenio kako su klimatske promjene, migracije, inovacije i financiranje europskih politika izazovi u pripremi višegodišnjeg financijskog okvira, odnosno europskog proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. godine, dok je u procesu izlaska Velik Britanije iz EU-a potrebno implementirati sporazum o međusobnm odnosima, koji će utvrditi prava britanskih i stanovnika EU-a, promovirati i braniti europske interese, kako za tvrtke i tržišnu kompetitivnost Europe, tako i za sve njezine građane.

- Brexit je britanski izbor i to moramo poštovati, te implementirati sporazum, kazao je Michel, koji se na pitanja novinara osvrnuo i na odnose s Iranom.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel potvrdio je da je u četvrtak razgovarao s iranskim predsjednikom Hasanom Rohanijem te da je tražio od njega da se Teheran pridržava nuklearnog sporazuma iz 2015. kojim je ograničen razvoj iranskog nuklearnog programa.

Michel je razgovarao s iranskim predsjednikom Rohanijem.

- Uvjeren sam da EU u toj regiji mora imati važnu ulogu, imamo snažan komunkacijski kanal sa SAD-om, ali i akterima u regiji. Sporazum koji imamo s Iranom nije savršen, ali omogućuje kanal komunikacije. Ne trebamo čekati druge da donesu odluke, važno je da EU identificira naše interese i da djelujemo u tom smislu. Uključit ćemo se u taj proces i definirati našu poziciju, kazao je Michel.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.