Skandal u Bazovici

Plenković reagirao na ‘talijansku Istru i Dalmaciju’ prijatelja Tajanija. ‘Razgovarao sam s njim’

Portal Novilist.hr

Andrej Plenković i Antonio Tajani 2016. godine na riječkom Korzu / Foto Vedran Karuza

Andrej Plenković i Antonio Tajani 2016. godine na riječkom Korzu / Foto Vedran Karuza

Na pitanje je li mu nakon ovoga Tajani još uvijek prijatelj, Plenković kaže kako ne želi o ovako osjetljivoj temi ništa dodatno tumačiti. 'Ovo što je izgovorio je krivo i pogrešno, jasno sam mu to dao do znanja', rekao je



RIJEKA Premijer Andrej Plenković najoštrije je osudio izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija o talijanskoj Istri i Dalmaciji.


“Najoštrije osuđujem i odbacujem njegovu izjavu koja ima natruhe teritorijalnih pretenzija i revizionizma. I Vlada i HDZ se tome najoštrije protive”, kaže premijer, javlja N1.


Zatražio pojašnjenje


Dodaje da je razgovarao s Tajanijem kojemu je izrazio nezadovoljstvo tom izjavom i tražio pojašnjenje za koje očekuje da će stići do kraja dana.




“Moram priznati da ovakvo nešto nisam očekivao, imali smo kvalitetan odnos uvijek do sada. Koliko ga poznajem, a poznajemo se vrlo dobro zadnjih 6 godina, dosad nije bilo ni najmanjih indicija ovakvog stava.


Ne želim ga uopće opravdavati. Publika kojoj se obraćao ga ne ekskulplira od izjava. To nam je neprihvatljivo i to jasno dajemo do znanja”, rekao je premijer u središnjici HDZ-a.


Na pitanje je li mu nakon ovoga Tajani još uvijek prijatelj, Plenković kaže kako ne želi o ovako osjetljivoj temi ništa dodatno tumačiti.


Mi smo kolege


“Preslušao sam govor u miru, rekao je da to govori kao predsjednik Europskog parlamenta referirajući se na element žrtava”, kaže premijer.



“Mi smo kolege, on je jedan od ključnih ljudi naše prijateljske stranke. Ovo što je izgovorio je krivo i pogrešno, jasno sam mu to dao do znanja”, dodao je, javlja N1.


Na pitanje hoće li Vlada reagirati ako ne dobiju zadovoljavajuće objašnjenje, Plenković kaže: “Saslušat ćemo da vidimo što je sljedeća stvar. Mi smatramo da je to bilo apsolutno neprihvatljivo.”


Prosjetimo, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani govorio je na ceremoniji u Bazovici, na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja na žrtve fojbi.


Veliki prijatelji


Tajani je održao govor koji je zaključio prisvajajući Istru i Dalmaciju Italiji.


„Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine”, rekao je Tajani.


Tajani i Plenković veliki su priajtelji, a i članovi su iste europske političke grupacije – EPP, europskih pučana.


U kampanji za parlamentarne izbore 2016. Plenković je na skup na riječkom Korzu doveo Antonia Tajanija i tom ga prilikom nazvao svojim prijateljem i najutjecajnijim talijanskim političarem na europskoj razini.