Premijer na Malti

Plenković poziva na smirenost oko Agrokora: Očekujem rješenje koje će omogućiti novu likvidnost, restrukturiranje i održivost kompanije

Hina

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva

Snimio Darko JELINEK / NL arhiva



VALLETTA Premijer Andrej Plenković pozvao je u četvrtak na smirenost i obazrivost u izjavama i koracima koji se poduzimaju oko Agrokora te ponovio kako bi želio da rješenje za održivost kompanije postignu vlasnik, uprava, vjerovnici i dobavljači koncerna.


»Mislim da trebamo cijelu tu priču dedramatizirati, nastojati se ponašati onako kako se Vlada ponaša proteklih nekoliko tjedana. Mi smo angažirani na način da radimo sistemski zakon koji će zaštititi interese hrvatskog gospodarstva i financijskog sustava, a svi resori daju svoje zadnje opaske kako bi taj zakon na Vladi sutra mogli usvojiti. Nakon toga on će ići u Sabor«, rekao je Plenković koji je na Malti sudjelovao na kongresu Europske pučke stranke.


Premijer očekuje da se nađe rješenje koje će omogućiti novu likvidnost, restrukturiranje i održivost kompanije.




»Željeli bismo da takvo rješenje postignu vlasnik, uprava, vjerovnici, dobavljači. Naš je interes da sve što se događa s Agrokorom nema negativne efekte na hrvatsko gospodarstvo i zato apeliram na sve da budu obazrivi u koracima koje rade, u izjavama koje daju, jer kao što vidite financijska tržišta su jako osjetljiva. To nikome nije u interesu i nitko to ne želi«, istaknuo je Plenković.


Marić odlično radi svoj posao


Upitan vidi li zbog izjava predstavnika nekih ruskih banaka o navodnim nepravilnostima u vođenju poslovnih knjiga Agrokora neku odgovornost ministra financija Zdravka Marića, koji je prije dolaska u Vlade radio u tom koncernu, premijer je rekao kako to ne bi komentirao te kako Marić nije bio zadužen za pisanje financijskih izvješća u Agrokoru o čemu je i sam već dao nekoliko izjava.


»Prema tome, da li neka banka ili neki njen predstavnik kaže kakva su bila financijska izvješća Agrokora to je u ovom trenutku iz mog kuta gledanja vrlo teško razabrati i ne bih to uopće niti komentirao«, kazao je Plenković.


Premijer želi da se polako i detaljno utvrdi cijelo činjenično stanje te poručuje da ministar Zdravko Marić odlično radi svoj posao.


I ministar Marić u četvrtak je za Hinu poručio da financijska izvješća Agrokora nisu bila u njegovoj nadležnosti dok je bio zaposlenik koncerna te da ostalo ne može komentirati.


Na upit može li komentirati prozivke o njegovoj eventualnoj odgovornosti s obzirom na optužbe iz ruske banke VTB, vjerovnika Agrokora, o nepravilnostima u vođenju poslovnih knjiga, ministar Marić za Hinu je kratko kazao: »Ne mogu to komentirati, ali u mojoj odgovornosti nisu bila financijska izvješća koncerna.«


Prvi zamjenik izvršnog direktora ruske banke VTB Jurij Solovjev kazao je u srijedu, između ostaloga, da su problemi u koncernu nastali su zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga, za što su odgovorni vlasnici i menadžment i to u dužem vremenskom razdoblju.


Oporba ima svoju ulogu


Na upit hoće li se to pretvoriti u politički problem zbog inzistiranja oporbe na istrazi DORH-a i USKOK-a, premijer je rekao kako oporba ima svoju ulogu te pozvao na smirenost.


»Oporba ima svoju ulogu, svoju pjesmu koju želi pjevati. Mislim da je ovo ipak trenutak za jedan visoki stupanj političke odgovornosti, za smirenost, za neubiranje nekih dnevnih poena, za koje ne vidim baš da će im donijeti neki veliki plus. Pozivam kolege da malo smire loptu«, rekao je Plenković i dodao kako će biti prigode za raspravu o tome kad zakon o sistemski važnim kompanijama dođe u Sabor.


Ponovio je kako vjeruje da će zakonski tekst biti spreman za sutrašnju sjednicu Vlade, a najavio je i da će se vidjeti i što će biti s kadrovskim pitanjima.»Vidjet ćemo što će biti s kadrovskim odlukama, o tome ćemo danas kad se vratim«, rekao je premijer odgovarajući na upit hoće li na sjednici Vlade u petak biti i razrješenje članova Uprave HEP-a, što je danas na Hrvatskom radiju najavio ministar državne imovine Goran Marić.

S Orbanom o otkupu udjela MOL-a u Ini


Hrvatski se premijer na Malti među ostalim sastao i s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom te ponovio želju Hrvatske da kupi dionički udio MOL-a u Ini.


»Razgovarali smo s Orbanom o ukupnim odnosima Hrvatske i Mađarske. Mislim da smo i jedan i drugi u cijelosti svjesni da nemamo tu situaciju između Ine i MOL-a da bi odnosi Hrvatske i Mađarske bili besprijekorni. (…) Ponovili smo s naše strane želju da otkupimo udio MOL-a u Ini i s njihove je strane potvrđeno da MOL i dalje ostaje pri svom, da taj udio prodaje. Prema tome, taj proces će trajati neko vrijeme, a kroz kvalitetan, dobar, dobrosusjedski dijalog mislim da možemo pomoći u ostvarenju toga cilja i na tom obojica radimo«, izjavio je Plenković.