Susret s Putinom

Plenković pozdravio posjet predsjednice Rusiji: ‘To je dobro’

Hina



Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković pozdravio je u srijedu posjet predsjednice Rusiji, rekavši da je ta zemlja važan globalni akter ali i naglasivši da bi dio dijaloga trebala biti i ona pitanja »gdje se razlikujemo«.


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu počinje trodnevni službeni posjet Rusiji susretom s predsjednikom Vladimirom Putinom u Sočiju.Bit će to prvi službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika Ruskoj Federaciji od 2009.

»Mislim da je dobro da predsjednica ima ovaj posjet Rusiji«, rekao je Plenković u emisiji Hrvatskog radija »A sada vlada«.


»Što se tiče stava vlade želimo dijalog s Rusijom jer je ona važna zemlja i bitan globalni akter.. Ovakvi posjeti doprinose i dinamiziranju političkog dijaloga i gospodarskoj suradnji«, rekao je.




Plenković je već ranije odbacio i nazvao bizarnima tvrdnje pojedinih medija da vlada opstruira službeni posjet predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Rusiji, dodavši da Banski dvori podržavaju predsjedničin posjet kao i njezine druge međunarodne aktivnosti.


Premijer je naglasio da je po njegovom mišljenju važno da dio hrvatsko-ruskog dijaloga bude i niz pitanja »gdje se razlikujemo« bilo da su političkog, gospodarskog ili strateškog karakera, pogleda na politike Europske unije, NATO-a, odnosa s EU-om ili politike Istočnog partnerstva.


Također je istaknuo da Hrvatska na njegovu inicijativu danas u Rusiji ima veleposlanika kojeg nije imala skoro dvije godine.