Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa

Plenković povrijedio načelo djelovanja dužnosnika: Vjenčanog kuma je predložio za veleposlanika, a o povezanosti s njim je šutio

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

U raspravi su članice Povjerenstva Aleksandra Jozić - Ileković i Tončica Božić izrazile suprotno stajalište onome potpredsjednika Povjerenstva Davorina Ivanjeka, koji je kao izvjestitelj u predmetu predlagao zaključak o povredi načela djelovanja jer Plenković nije obavijestio članove Vlade, predsjednicu i članove saborskog Odbora za vanjsku politiku i javnost da mu je Pokaz, kojeg je predložio za veleposlanika, vjenčani kum.



ZAGREB – Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa danas je većinom glasova odlučilo da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja jer je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom kada ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.


“Povjerenstvo je većinom glasova donijelo odluku da je dužnosnik povrijedio načela savjesnog i transparentnog postupanja, a zbog propusta deklariranja kumske povezanosti s Pokazom, kako prema tijelima koje su sudjelovala u njegovom izboru, tako i prema javnosti u trenutku kada je taj podatak postao javan”, izvijestila je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković o zaključku nakon rasprave.


Plenković je trebao deklarirati svoju kumsku povezanost s Pokazom


U raspravi su članice Povjerenstva Aleksandra Jozić – Ileković i Tončica Božić izrazile suprotno stajalište onome potpredsjednika Povjerenstva Davorina Ivanjeka, koji je kao izvjestitelj u predmetu predlagao zaključak o povredi načela djelovanja jer Plenković nije obavijestio članove Vlade, predsjednicu i članove saborskog Odbora za vanjsku politiku i javnost da mu je Pokaz, kojeg je predložio za veleposlanika, vjenčani kum.




Ivanjek je rekao da se nitko ne može smatrati nepristranim u predmetima osobne prirode te istaknuo tri zlatna pravila – “deklarirati, izuzeti i delegirati”, na kojima Povjerenstvo inzistira od početka djelovanja. Plenković je trebao deklarirati svoju kumsku povezanost s Pokazom, ustvrdio je Ivanjek.


Najavivši da će objaviti svoje izdvojeno mišljenje, Jozić-Ileković ustvrdila je da Plenković nije povrijedio zakon jer nije bio jedina osoba koja je odlučivala o imenovanju Pokaza, budući da su u takva imenovanja uključeni i Vlada i predsjednica Republike te članovi saborskog Odbora za vanjsku politiku.


Dužnosnik nije bio jedina osoba koja je imenovala Pokaza, nego se radi o procesu koji je tajan za javnost, rekla je Jozić-Ileković te dodala da ne vidi cilj i svrhu, s obzirom na tajnost postupka imenovanja veleposlanika, u tome da premijer svoj osobni odnos s Pokazom deklarira nakon imenovanja.


Ivanjek je na to uzvratio protupitanjem, “ako je post festum prekasno, je li dužnosnik trebao deklarirati tijekom postupka imenovanje tijelima koja su u imenovanu sudjelovala”.


Da u ovom predmetu nema povrede načela djelovanja dužnosnika ocijenila je i Tončica Božić. “Mislim da je ovo jedna od onih situacija u kojoj se ljudi nađu i naprave najbolje što mogu. Možda bismo i mi u nekoj budućnosti trebali s nekim smjernicama jasnije navesti da su povezane osobe i kumovi i prijatelji i susjedi, znači sve osobe s kojima dijelimo neke zajedničke ciljeve interese, stavove i slično”, rekla je.


Članica Povjerenstva Tatijana Vučetić bila je stava da je premijer povrijedio načelo djelovanja dužnosnika jer postoji njegova objektivna osobna povezanost s Pokazom koju je Plenković trebao deklarirati.


“Premijer je trebao postupiti na način da je rekao – bez obzira što sam ja s njim u kumskom odnosu, i to trebaju znati javnost, Vlada i saborski odbor, smatram da se radi o izuzetno kvalitetnom čovjeku i ne bih volio da ta činjenica spriječi kvalitetnog i dobrog čovjeka da obavlja takvu odgovornu funkciju”, rekla je.


Neće pokrenuti postupak protiv Kuščevića


Premijer svojim ponašanjem mora pokazivati najveći standard koji svi želimo postići, a u ovom se predmetu radi o netransparentnoj situaciji koju je jednostavno trebao deklarirati, dodala je Vučetić.


Povjerenstvo je jednoglasno odlučilo da neće pokrenuti postupak protiv bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića, koji je prijavljen da je prekršio načela djelovanja jer je u javnosti davao negativne izjave o referendumskim inicijativama Narod odlučuje i Istina o Istambulskoj, a istodobno je bio čelnik tijela koje je koordiniralo provjeru potpisa.


Također jednoglasno, Povjerenstvo je odlučilo pokrenuti postupak protiv člana uprave Zračne luke Dubrovnik Frana Luetića.


Maras pozdravio odluku Povjerenstva o Plenkoviću


SDP-ov zastupnik Gordan Maras pozdravio je odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo djelovanja time što nije deklarirao svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom, kad ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.


“Premijer misli kako je on jedini mjerodavan procijeniti što je u ovoj zemlji ispravno, a što krivo, i da jedini ima pravo moralizirati svima, a svoje postupke ne gleda”, izjavio je Maras u Hrvatskom saboru u vremenu za slobodne teme.


Nevjerojatnim je ocijenio da premijer kod imenovanja svoga kuma nije o tome obavijestio javnost, odnosno, ako je imao nedoumica, zatražio mišljenje Povjerenstva.


“Kad si u poziciji premijera, a kuma trebaš imenovati na neku dužnost, tvoja je dužnost da o tome obavijestiš javnost i ako si u nedoumici jesi li u sukobu interesa, zatražiti mišljenje Povjerenstva”, naglasio je Maras koji ne spori da je Pokaz karijerni diplomat i da je dugo u sustavu, da je bio veleposlanik i u vrijeme vlade Zorana Milanovića.


Njegova (premijerova) ignorancija, njegovi postupci govore više od tisuću riječi, ustvrdio je SDP-ov zastupnik, prognozirajući da ćemo za nekoliko tjedna imati novi slučaj i da će se još jednom pokazati kako je sadašnja Vlada “najkorumpiranija koju je Hrvatska imala od samostalnosti”.


“Bez ikakve dvojbe, za to nisu krivi građani, nego oni koji su taj okvir postavili – žetončići i članovi vladajuće većine koji su omogućili da se Vlada HDZ-a ponaša na taj način”, rekao je Maras.