Sabor

Plenković oporbi: Nećete smijeniti Martinu Dalić

Hina

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Foto: D. KOVAČEVIĆ

Svi su vam ti prijedlozi propali, propast će vam i ovaj, istaknuo je premijer te oporbi spočitnuo da takvim inicijativama Vladi oduzima radno vrijeme, elan, energiju.



Premijer Andrej Plenković u četvrtak je, za saborske rasprave o oporbenoj inicijativi da se opozove potpredsjednicu Vlade i ministricu gospodarstva Martinu Dalić, poručio oporbi kako će joj propasti i ta, peta inicijativa u godinu i pol dana da se nekom od članova Vlade ili cijeloj Vladi iskaže nepovjerenje.


Svi su vam ti prijedlozi propali, propast će vam i ovaj, istaknuo je premijer te oporbi spočitnuo da takvim inicijativama Vladi oduzima radno vrijeme, elan, energiju.


Most, koji je na čelu oporbene inicijative, prozvao je da je u predmetnu temu ušao na način da poveže Agrokor s HDZ-om od 1990. do danas, te poručio kako njegovu Vladu i današnji HDZ ne može s tim povezati.




Imao je i poruku za SDP.


»SDP je lani gorljivo bio protiv zakona (lex Agrokor), tvrdio da štitimo Ivicu Todotrića da bi se, kako je vrijeme odmicalo, od kupusa i ‘selfija’ praktički pretvarali u glasnogovornike i doslovne ‘kopipejstere’ njegovih blogova«, istaknuo je.


SDP-ovu Gordanu Marasu, koji je dobacivao iz klupe, Plenković je poručio kako su njegova postignuća, s obzirom »koliko je dobrog ostavio u Vladi« dok je bio ministar, ostala »neopjevana«.


Na izvanredne okolnosti, reagirali smo izvanrednim mjerama


Premijer je ponovio kako je Vlada lani dobro reagirala na krizu u Agrokoru te da je i Most, kao tadašnji koalicijski partner HDZ-a, imao svoju ulogu u donošenju lex Agrokora.»Na izvanredne okolnosti reagirali smo izvanrednim mjerama«, rekao je premijer, navodeći da je Most sudjelovao u svim razgovorima, na izradi zakona, da je bio uključen i da je suodgovoran za zakonski okvir. »Znali ste sve, znali ste tko će biti izvanredni povjerenik, podržali ste ga ste ga«, rekao je ‘mostovcima’.

Plenković naglašava kako je sve što je njegova Vlada učinila u proteklu godinu dana spriječilo lančanu reakciju, kolaps gospodarstva, financijskog sustava, sačuvano je 56 tisuća radnih mjesta, te paralelno 70-ak stečajeva u okviru kompanije.


»Iz današnje optike, ništa od crnih slutnji nije se dogodilo, jer smo postavili čvrsti zakonski okvir«, naglasio je.


Osvrnuo se i na »jedinu spornu temu«, pitanje savjetnika za restrukturiranje, ponovivši kako su oni odabrani na javnom pozivu, u konkurenciji nekoliko kompanija, da je odabrana kompanija koja se bavi ovakvim restrukturiranjem.


»Ako je u tom procesu bilo određenih nedorečenosti, one su riješene kad je bivši izvanredni povjerenik Ante Ramljak dao ostavku«, izjavio je Plenković, naglašavajući kako je proces restrukturiranja, postizanja nagodbe ključni element o kojem je Vlada vodila računa.


Iz tog ćemo procesa morati izvući određene lekcije, perfektuirati zakonski okvir, ojačati ulogu nadzornih institucija, kazao je Plenković.


Uspjeli smo u rizičnoj političkoj i ekonomskom operaciji


Sada smo u situaciji da je cijeli proces pred uspješnim okončanjem, moramo reći da smo uspjeli u nečem što je bila rizičina politička i ekonomska operacija, naveo je premijer te upozorio na još jedan ‘detalj’.


»Činjenica da su kompaniji s tolikom dugovima financijski kreditori bili spremni dati novac, poslali su poruku kompaniji, ali i hrvatskoj državi, Vladi, potpredsjednici Vlade i gospodarskom rastu, smanjenju javnog duga …«, istaknuo je Plenković.


»S obzriom na okolnosti, mislim da smo napravili sve što smo mogli u dobroj vjeri i da je tu zajamčena i budućnost Agorkora, hrvatske ekonomije i dobavljača, a ono što nije dobro popravljat ćemo zajedno, u hodu, i kroz odluke Sabora«, zaključio je.