Sjednica u petak

Plenković opet na dnevnom redu Povjerenstva za sukob interesa. U pitanju su slučajevi “kum” i “šogor”

Hina

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević



Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa trebalo bi u petak odlučiti je li premijer Andrej Plenković povrijedio načelo djelovanja time što je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom, kad ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.


Postupak protiv Plenkovića Povjerenstvo je pokrenulo 23. studenoga prošle godine jer nije obavijestio članove Vlade, predsjednicu i članove saborskog Odbora za vanjsku politiku i javnost da mu je Igor Pokaz, kojeg je predložio za veleposlanika, vjenčani kum.


Plenković: Premijer se ne može izuzeti pri imenovanju diplomata




Plenković je tada izjavio da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neargumentirano i nepotrebno protiv njega pokrenulo postupak te istaknuo kako se premijer ne može izuzeti pri imenovanju diplomata.


»Svi zakonski propisi koji reguliraju imenovanja i postavljanja šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda ne predviđaju u bilo kojoj varijanti izuzeće onoga tko obnaša dužnost predsjednika Vlade. Dakle, zakonski se nije moguće izuzeti«, izjavio je.


U obranu premijera stalo je tada i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova navodeći da Plenković nije predložio Pokaza niti se mogao izuzeti iz postupka imenovanja, u kojem još sudjeluju predsjednica Republike, Vlada i saborski Odbor za vanjske poslove.


»Svesti njegovo imenovanje na osobna poznanstva značilo bi negiranje i obezvrjeđivanje njegovih profesionalnih zasluga«, priopćilo je Ministarstvo.


Zapošljavanje premijerova šogora također na dnevnom redu


Povjerenstvo će na istoj sjednici također odlučiti hoće li protiv premijera pokrenuti postupak vezano za zapošljavanje njegova šogora na mjesto direktora u zračnoj luci Dubrovnik. Povjerenstvo će pritom odlučivati koja je bila Plenkovićeva uloga u tome.


Plenković se ranije našao na dnevnom redu Povjerenstva i zbog aktivnosti prilikom izrade tzv. Lex Agrokor u »aferi Hotmail«, ali odluku o tome nije donijelo jer je premijer dan prije sjednice zatražio izuzeće predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković iz tog postupka.


Taj predmet se našao u svojevrsnom zastoju jer se još ne zna koje je tijelo nadležno za odlučivanje o izuzeću s obzirom da su se Sabor i Upravni sud izjasnili da nisu nadležni.


Povjerenstvo se žalilo na rješenje Upravnog suda pa se čeka odluka Visokog upravnog suda, a potvrdi li se da nitko od ta dva tijela nije nadležan Povjerenstvo će se, prema ranijim najavama, obratiti Ustavnom sudu od kojeg će zatražiti da im kaže tko je nadležan.


Sukob oko puta u Helsinki


U predmetu u kojem je pokrenulo postupak protiv Plenkovića i više ministara zbog višekratnoga oglušivanja da mu dostave dokumentaciju vezanu uz putovanje Vladinim zrakoplovom u Helsinki, gdje se održavao kongres Europske pučke stranke, Povjerenstvo je dobilo očitovanje od većine prozvanih ali nitko uz očitovanje nije priložio dokumentaciju.


Nakon što je premijer poručio Povjerenstvu da više neće dostavljati nikakve dokumente o putu u Helsinki jer su im iz Vlade dostavili sve što su tražili, te ga optužio da zlorabom članka zakona koji govori o načelu djelovanja želi nanijeti političku štetu, Povjerenstvo je najavilo da će se zbog tih neutemeljenih istupa konzultirati s relevantnim međunarodnim institucijama.


Još se čeka očitovanje bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića kojem za to nije istekao rok od 15 dana, nakon čega će Povjerenstvo na radnom sastanak odlučiti o daljnjim koracima, rekla je Hini glasnogovornica Povjerenstva Martina Jurišić.Smiju li pomoćnici ministra postati ravnatelji

Povjerenstvo će na zahtjev saborskog zastupnika Arsena Bauka dati mišljenje o tome je li u skladu sa Zakonom o sprječavanju sukoba interesa da se netko tko je bio na političkoj dužnosti u ministarstvu po završetku dužnosti odmah zaposli na rukovodećem mjestu u istom ministarstvu.


Vlada je, naime, uputila u saborsku proceduru prijedlog zakona kojima se ukida 96 dužnosničkih mjesta pomoćnika, umjesto kojih se ponovno uvode ravnatelji uprava koje će se birati na javnom natječaju, što znači da oni ne bi napuštali svoje pozicije nakon parlamentarnih izbora.


Povjerenstvo će na sjednici u petak odlučivati i hoće li pokrenuti postupak protiv Kuščevića, koji je prijavljen da je prekršio načela djelovanja jer je u javnosti davao negativne izjave o referendumskim inicijativama Narod odlučuje i Istina o Istambulskoj, a istodobno je bio čelnik tijela koje je koordiniralo provjeru potpisa.