Premijer

Plenković objavio: ‘Mijenjamo zakon, nasilje će se puno oštrije kažnjavati’

Hina

Foto D. KOvačević

Foto D. KOvačević



Predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio je u nedjelju u povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama da Vlada u suradnji s udrugama predano radi na jačanju mehanizama koji će prevenirati i sankcionirati nasilje, prisjetivši se ubojstva triju žena na Općinskom sudu u Zagrebu 1999. godine.


Šaljemo poruku nulte tolerancije na nasilje nad ženama, djecom i u obitelji te poruku ohrabrenja žrtvama da bez straha prijave svaki oblik nasilja, napisao je premijer i predsjednik HDZ-a na Tweeteru


»U partnerstvu s udrugama za žrtve nasilja, svi resori Vlade predano rade na jačanju mehanizama koji će prevenirati i sankcionirati nasilje u našem društvu, a izmjenama kaznenog zakonodavstva nasilje će se oštrije kažnjavati«, istaknuo je Plenković.




Zločin na Općinskom građanskom sudu dogodio se 22. rujna 1999. u maloj sudnici u kojoj je Mato Oraškić prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. U spomen na to ubojstvo obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.