'Treba malo sofisticiranosti...'

Plenković objavio: Dubravku Šuicu predlaže za Europsku komisiju, Ante Sanadera za tajnika HDZ-a

Portal Novilist.hr

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić



Premijer Andrej Plenković danas je u Opatiji objavio da će predložiti Antu Sanadera za novog političkog tajnika HDZ-a, dok će Hrvatska predložiti Dubravku Šuicu za povjerenicu Europske komisije.


Podsjetimo, HDZ je ostao bez političkog tajnika kad je Lovro Kuščević bio prisiljen povući se, opterećen brojnim nekretninskim aferama na svom Braču. Danas je u njegovu kući upala policija, a zbog čega je sve pod lupom istražitelja pročitajte OVDJE.


Novinari su Plenkovića pitali za komentar vezano uz pretrese kuće bivšeg ministra uprave, Lovre Kuščevića, na Braču.




– Riječ je o aktivnostima koje provode policija i Državno odvjetništvo temeljem naloga suda, rekao je Plenković, prenosi N1.


Upitan zašto Hrvatska ranije nije predložila svog kandidata za povjerenika, nego je prvo predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obavila sastanke s hrvatskim kandidatima, a da hrvatska javnost niti Sabor nisu znali imena kandidata, Plenković je rekao da “treba malo sofisticiranosti i poštivanja procedure”.


Premijer je istaknuo da se prilikom predlaganja svoga člana treba unaprijed dogovoriti i o kandidatkinji i o portfelju s predsjednicom Komisije.


Pozicija europskog povjerenika jedna je od najviših – i najunosnijih dužnosti u EU, s obzirom na nevjerojatnu plaću od oko 20 tisuća eura mjesečno, uz brojne druge povlastice.


Što se tiče diplomatskog skandala vezanog uz diplomatkinju Elizabetu Mađarević, Plenković je rekao da nije vidio službeni komentar njemačkih institucija, kao i da je sve o tome komentirao jučer.