Premijer

Plenković o puštanju Todorića uz jamčevinu: Nadležna tijela trebaju tražiti pojašnjenja od Ujedinjenog Kraljevstva

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević

»Sad više kao pravnik i netko tko malo nešto zna o okvirnoj odluci o europskom uhidbenom nalogu i suradnji u kaznenim stvarima, mislim da je u ovom slučaju važno da naša nadležna tijela dobiju odgovarajuća objašnjenja od nadležnih tijela Ujedinjene Kraljevine«, kazao je



Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u utorak je izjavio kako je važno da hrvatska tijela nadležna za upućivanje zahtjeva za izručenjem Ivice Todorića od Ujedinjenog Kraljevstva dobiju pojašnjenja o njihovom postupanju, nakon što je osnivač Agrokora uhićen te potom uz jamčevinu pušten, a novo ročište zakazano za 10. travnja iduće godine.


Plenković je novinarima nakon sjednice Kluba HDZ-a u Saboru kazao da informacije o Todorićevom uhićenju i puštanju ima iz medija te ponovio da ne namjerava komentirati procesne aspekte slučaja.


»Sad više kao pravnik i netko tko malo nešto zna o okvirnoj odluci o europskom uhidbenom nalogu i suradnji u kaznenim stvarima, mislim da je u ovom slučaju važno da naša nadležna tijela dobiju odgovarajuća objašnjenja od nadležnih tijela Ujedinjene Kraljevine«, kazao je.Dodaje kako to nije njegov posao kao predsjednika Vlade, već onih koji su zahtjev i podnijeli.

Todorić se u utorak ujutro odazvao pozivu londonske policije nakon čega je uhićen te je pred Westminsterskim sudom koji se bavi slučajevima izručenja rekao da će se protiviti ekstradikciji iz Velike Britanije u Hrvatsku kako bi odgovorio na optužbe za dužničku krizu.


Uhićen je temeljem europskog uhidbenog naloga koji je raspisala Hrvatska, objavile su ranije britanska i hrvatska policija. Rok za izvršenje europskog uhidbenog naloga je 10 dana ako uhićenik pristane ne izručenje, a ako ne pristane, konačna odluka mora se donijeti u roku od 60 dana.Na novinarsku primjedbu da je novo ročište zakazano znatno kasnije nego što je to previđeno temeljem europskog uhidbenog naloga, premijer ponavlja: »Zato i kažem, bilo bi dobro da naša tijela zatraže pojašnjenja«. Todorićeve izjave novinarima nakon puštanja nije komentirao, ponovivši da je u cijelom slučaju nužno pridržavati se procesnih pravila.»Svatko ima mogućnosti i prava koja su mu na raspolaganju, a po mom sudu ključno je pridržavati se procesnih pravila i striktno podijeliti nadležnosti pravosudnih tijela i Vlade kao izvršnog tijela«, rekao je.

Upitan razmišlja li Vlada o izmjeni zakona o istražnim povjerenstvima, o čemu je danas govorila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer je rekao: »Nisam s njom o tome razgovarao«.


Potvrdio je i da će Ladislav Ilčić biti savjetnik ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek te kazao kako je riječ o predsjedniku stranke (Hrast), koji se uz politički angažman cijeli svoj život bavi pitanjima iz domene kulture. »I sigurno može dati odgovarajući doprinos«, rekao je.