Iscurili novi mailovi

Plenković o podizvođačima: ‘Neka vrate Agrokoru novac’

P. N.

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

"Normalno je da predsjednik Vlade zna što se događa, način na koji se mailovi prezentiraju je smišljen da se nekoga dovodi u sumnju. Ako imate izvanredne okolnosti, morate tražiti brza i efikasna rješenja", rekao je Plenković



Objavljeni su novi mailovi iz afere Hotmail. Portal Index navodi da se premijer Andrej Plenković najmanje tri puta susreo s ‘Borg grupom’ te da je iz hodograma aktivnosti te skupine vidljivo da su Plenkoviću prezentirali prijedlog da savjetnici za Vladu rade besplatno, a naplaćuju se preko Agrokora.


Dan nakon objave da USKOK preuzima slučaj mailova ministrice Dalić, u javnost su procurili novi mailovi.


Premijer Andrej Plenković dao je izjavu medijima u Sofiji gdje su, nakon 15 godina, lideri Europske unije i jugoistočne Europe usvojili Sofijsku deklaraciju kao okvir suradnje.




Upitan je za komentar novoobjavljenih mailova.


“Cijelu karijeru, politički život i društveni angažman baziram na čestitosti, poštenju. Miran sam da ne mogu biti mirniji”, poručio je Plenković, kako prenosi televizija N1.


“Normalno je da predsjednik Vlade zna što se događa, način na koji se mailovi prezentiraju je smišljen da se nekoga dovodi u sumnju. Ako imate izvanredne okolnosti, morate tražiti brza i efikasna rješenja”, rekao je Plenković.


“Most je dao predstavnike. Neka to kaže gospodin Petrov, možda Grmoja ne zna. Bilo bi dobro da mu ovaj to kaže”, rekao je Plenković, upozoravajući na tadašnje teške okolnosti u Agrokoru.


“Moram priznati da nisam toliko pratio medije danas, imao sam drugih zadaća, ali mislim da mi je do kraja jasno o kakvom trendu i kakvom smjeru napada smo trenutno izloženi. Još jednom ću ponoviti, cijelu svoju karijeru, svoj politički život, društveni angažman baziram na čestitosti, poštenju, nekorumpiranosti, i s te strane sam po ovoj temi i svim drugima kojima sam se u svom životu bavio miran da ne mogu biti mirniji”, rekao je Plenković te dodao da u posljednje vrijemo sluša mnogo generala poslije bitke, prenosi televizija N1.


“Ovo što danas vidimo, to je priča u kojoj akteri koji su sad glasni, iz oporbe iz različitih interesnih skupina, nastoje portretirati to razdoblje kao da je sve bilo najbolje. Nije baš bilo tako. Ajmo to ponoviti još jednom, da cijela javnost to jasno i glasno čuje. Problem Agrokora, njegovo prezaduživanje nije odgovornost ni moje Vlade ni mene osobno. To je još jedan od naslijeđenih tranzicijskih problema s kojiam se suočavamo od prvog radnog dana u Vladi. Kada je u siječnju Moody’s srušio kreditni rejting kompanije, kada su počele pristizati informacije o ozbiljnoj prijetnji stečaja, kada je naš partner Most na gotovo usplahireni način dolazio s time da će sve propasti, da moramo hitno nešto napraviti, tada smo kao odgovorna Vlada vidjeli koji su sve scenariji na raspolaganju. 


Opcija koja se u tom analiziranju različitih scenarija u vrlo kratkom roku, mi tu govorimo o razdoblju od manje od dva mjeseca, na kraju iznijedrila je zakon o izvanrednoj upravi. Sad gledam polemike tko je sve konzultiran, tko je pomogao. Dio vanjskih stručnjaka angažiran je u dogovoru HDZ-a i Mosta, Most je dao predstavnike za te skupine. Zna Petrov točno koga i zašto. 


Činjenica da je zakon sada kad gledate proglašen u skladu s Ustavom, što je najbitnija stvar, bez ikakve dileme, za mene je to daleko najbitnije. Drugo što je bitno je da je taj zakon praktički ovaj tjedan postao dio pravne stečevine Europske unije” rekao je Plenković, dodajući da zakon vjerojatno nije u cijelosti idealan, ali da bi bio puno bolji da su imali više vremena.


Jedino pravo ozbiljno pitanje za Plenkovića je pitanje podizvođača.


“Neka naprave jednu gestu i vrate kompaniji novac za sve što smatraju da je suvišno i nezasluženo. Mene niti je itko pitao niti sam znao tko će biti podizvođači. Ne dolazi u obzir da ja politički, a još manje Vlada ili HDZ, trpi štetu ili odgovara zbog takve situacije. Želim da se sve rasvijetli i da pogledamo koliko je jedna uspješna priča iz različitih interesa došla u situaciju da se dovodi u pitanje cijeli proces. Problematična je ta činjenica da su neki kasnije bili angažirani na drugi način. Meni je žao. Trebali su se svi zaposliti u Agrokoru i gotovo, i stvar bi bila riješena, kao što su mnogi drugi došli raditi u sustav Agrokora. To bi bio put i nikakvog problema danas ne bi bilo”, rekao je premijer, dodajući da mirno spava.