Premijer siguran

Plenković o najnovijem kraku afere SMS: ”Tko god da mi radi o glavi, neće uspjeti”

P. N.

Foto D. Jelinek

Foto D. Jelinek

Ne sumnjam na nikog, ali očekujem od svih koji istražuju ovo što se kolokvijalno zove afera SMS da to istraže do kraja, jer tu se fabriciranjem različitih dokumenata nastojalo destabilizirati političku scenu, rekao je Plenković



Nakon sastanka Kluba zastupnika HDZ-a, predsjednik stranke, Andrej Plenković, dao je izjavu za medije.


Upitan što misli tko mu radi o glavi, vezano uz aferu SMS i falsificiranje dokumenata, Plenković je rekao da ne sumnja ni na koga, javlja N1.


– Tko god radi, neće uspjeti. Ne sumnjam na nikog, ali očekujem od svih koji istražuju ovo što se kolokvijalno zove afera SMS da to istraže do kraja, jer tu se fabriciranjem različitih dokumenata nastojalo destabilizirati političku scenu, rekao je Plenković.




Komentirajući ulogu savjetnika predsjednice, Vlade Galića, Plenković je rekao da ga poznaje. “Znam ga, ali ne da smo najbolji prijatelji, ali smo se vidjeli i znam da je išao kod predsjednice prije nešto više od godine dana”, rekao je Plenković.


“Treba tu sve rasvijetliti. Ja to ne govorim kao floskulu da institucije trebaju raditi svoj posao”, rekao je Plenković, dodavši da se aferom bave sva tijela koja se time i trebaju baviti.


Odgovorio je i na pitanje je li razgovarao s Milijanom Brkićem. “Razgovarali smo prije, on je demantirao bilo kakvu vezu s nekom aferom”, rekao je.


Komentirao je i najnovije mailove, koje je objavio N1, a u kojima stoji da su dijelovi lexa Agrokor promijenjeni prije nego što su došli na glasanje u Vladu. “Ja s ovom distancom od godinu i pol dana, mogu još jednom ponoviti, mislim da smo u vrlo kratkom roku donijeli vrlo važan zakonski okvir. Važno je da su OPG-ovi isplaćeni, radna mjesta sačuvana, da se stabilizirala situacija s kompanijama u susjednim zemljama, da je poslovanje kompanije dobro i da je nagodba postignuta i očekuje se odluka suda vezano uz žalbe na tu nagodbu”, rekao je Plenković.


Upitan je li ga iznenadila izjava predsjednice, da afera Hotmail još nije gotova, Plenković je rekao da je nije čuo. “Imali smo dupli uži kabinet i nekoliko sastanaka, nisam imao vremena pratiti izjave drugih pa ni izjave predsjednice, bitno je da su se o toj aferi očitovala ona tijela koja su se trebala očitovati”, rekao je Plenković.


Komentirao je i to što će se guverner HNB-a, Boris Vujčić, pojaviti na predstavljanju knjige bivše ministrice gospodarstva i potpredsjednice Vlade, Martine Dalić. “Ja osobno ne vidim nikakav problem da guverner HNB-a govori o temi koja se ticala i nadležnosti HNB-a. Oni se znaju dosta dugo, bavili su se ovom temom”, rekao je Plenković.


Upitan hoće li i on otići na predstavljanje knjige, Plenković je odgovorio: “Ako ulovim vremena, doći ću, zanima me.”


Odgovarajući na pitanje tko će biti HDZ-ov predsjednički kandidat, obzirom da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla da je još uvijek prerano da se izjasni i da će čekati vrijeme nakon europskih izbora, a Branko Bačić rekao da se treba odlučiti do jeseni, Plenković je rekao da za njega nema dilema. “Ja mislim da smo se ona i ja dobro razumjeli. To znači da nemam nikakvih dilema. Mislim da znam što će se odlučiti”, rekao je Plenković, piše N1.