Analizirali poraz

Plenković nakon sastanka vrha HDZ-a: Unisona potpora smjeru u kojem stranka ide

P. N.

Očito se neki fenomeni u hrvatskom društvu događaju i mi kao stranka najodgovornija i najsnažnija moramo pronaći odgovore - Andrej Plenković / Reuters

Očito se neki fenomeni u hrvatskom društvu događaju i mi kao stranka najodgovornija i najsnažnija moramo pronaći odgovore - Andrej Plenković / Reuters

Vidjet će na daljnim sastancima koje poteze napraviti kako bi se kvalitento pripremili za buduće izborne izazove koji dolaze 2020.



Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković nakon četverosatnog sastanka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojem se analizirao poraz predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović izjavio je da su tek počeli s analizama koje planiraju nastaviti i da je rasprava bila otvorena i sadržajna rasprava, javlja televizija N1.


Istaknuo je da su politički analizirali rezultate izbore. Dogovorili su da će sve županijske organizacije napraviti svoju političku analizu, pogledati gdje su razlike u brojevima u odnosu na izbore 2014./2015., posebno s naglasakom na urbane cjeline jer su vidjeli određenu evoluciju na biračkom tijelu.


“Isto tako smo vodili raspravu o kapitalnom pitanju, a to je politčki smjer HDZ-a gdje smo nakon rasprave dobili unisona potporu da je smjer stranke i politike koju vodi vlada i svi odabiri koje smo napravili su u skladu s našim vrijednostima”, rekao je Andrej Plenković.




Vidjet će na daljnim sastancima koje poteze napraviti kako bi se kvalitento pripremili za buduće izborne izazove koji dolaze 2020., javlja televizija N1.


On je sam dao analizu koju je osobno napravio jer i njega zanimaju razlozi i uzroci rezultata, uslijedila je rasprava, ali na pitanje što se sve raspravljalo kaže da neka za sada to ostane unutar HDZ-a.


Na pitanje je li se potezalo pitanje nečije odgovornosti kaže da je ovo bila interna prva politička analiza i to je proces koji zahtjeva još analize i promišljanja. “Očito se neki fenomeni u hrvatskom društvu događaju i mi kao stranka najodgovornija i najsnažnija moramo pronaći odgovore”.


Smatra da je došlo do velike mobilizacije birača lijevog spektra, kaže i da u županijama koje favoriziraju HDZ ni demografska situacija njima ne ide u prilog. Na pitanje o mogućem raspuštanju stranačkih organizacija odgovorio je da će razmotriti koje poteze dalje napraviti.


Nastavio je da je bila otvorena i sadržajna rasprava, a na pitanje je li podrška Milana Bandića bila kobna za grad Zagreb kaže da su sve aspekte raspravljali.


Ne osjeća se odgovoran za poraz Kolinde Grabar-Kitarović jer kaže da je od prvog trenutka dao potporu predsjednici.