Preuzimanje zagrebačkog HDZ-a

Plenković najvažniji ogranak povjerava prijatelju? Favorit za zagrebački HDZ je ministar Marko Pavić

Zlatko Crnčec

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Još nije do kraja jasno kroz koju formu bi se moglo »smijeniti« prvog čovjeka zagrebačkog HDZ-a Andriju Mikulića, osim izbora u cijelom HDZ-u



Aktualni ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić jedan je od ozbiljnih kandidata za poziciju predsjednika zagrebačkog HDZ-a. Kako se može neslužbeno doznati u ovoj stranci, ovu soluciju ozbiljno razmatra vrh stranke na čelu s predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem koji je i osobni prijatelj s Pavićem.


Pavić je već više godina aktivan u zagrebačkom HDZ-u gdje je bio šef povjerenstva za obitelj i mlade, a ova ga je organizacija nakon zadnjih parlamentarnih izbora bila predložila i za državnog tajnika u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. To je bila pozicija s koje je imenovan i za ministra prilikom zadnje rekonstrukcije Vlade. Pavić je bio i koordinator HDZ-a za prvu izbornu jedinicu na parlamentarnim izborima 11. rujna 2016. godine.


Međutim, još nije do kraja jasno kroz koju formu bi se moglo »smijeniti« prvog čovjeka zagrebačkog HDZ-a Andriju Mikulića.




Naime, budući da se nije kandidirao za gradonačelnika, izbjegao je automatsku smjenu zbog lošeg rezultata na tim izborima nakon kojih ga je stranka i nominirala za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine.


Drugi bi način bio, o kojem se i dalje priča u stranci, da se raspišu unutarstranački izbori u cijelom HDZ-u, ali zasad oko toga nema nikakve definitivne odluke. Kako se može neslužbeno doznati, Mikulić bi mogao i sam otići s obje funkcije – i šefa zagrebačkog HDZ-a i predsjednika Skupštine – budući da je ozbiljan kandidat za novog prvog čovjeka Državnog inspektorata. Ali to je moguće tek za pola godine budući da se prije toga treba provesti reforma te institucije.


Ako bi Mikulić otišao na novu dužnost, navodno bi novi predsjednik zagrebačke Gradske skupštine trebao postati kandidat HDZ-a za gradonačelnika Zagreba na nedavnim lokalnim izborima Drago Prgomet.


On navodno nije napustio i ambiciju da postane predsjednik zagrebačkog HDZ-a. Među kandidatima za tu funkciju u stranci se spominje i Plenkovićev savjetnik Karlo Resler, obiteljski povezan s Vladimirom Šeksom koji je vrlo utjecajan u stranci, a tu je i liječnik Mislav Herman. Međutim, ako se zaista dogodi da bude nekoliko jakih kandidata, u HDZ-u će se prvi put u jednom većem elektoratu testirati sustav »jedan čovjek jedan glas«.


Iako su i Tomislav Karamarko i Plenković tijekom 2016. izabrani na taj način, oni nisu imali protukandidata. Istina, tim su načinom izabrani čelnici stranke u nekim gradovima, naprimjer u Velikoj Gorici, ali broj članova u Zagrebu je ipak puno veći.