Sukob na vrhu

Plenković najavio razgovor s Predsjednicom: Zaista mislim da takva vrsta retorike nije u redu

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

"Teško mi je komentirati takvo nešto gdje nemam snimku da netko nešto izgovara, zaista mislim da takva vrsta retorike nije u redu, pogotovo ne one varijante da bi predsjednik Sabora ili Vlade mislili da je demografski problem u Hrvatskoj trenutno 'in'. On je, na žalost, 'in' desetljećima, ostat će takav u Hrvatskoj i drugim zemljama poput nas jako dugo", izjavio je Plenković.



ZAGREB – Premijer Andrej Plenković najavio je, nakon svečanog prijema u povodu Dana Hrvatskog sabora, kako će s predsjednicom države razgovarati nakon njezinog povratka iz Italije, te odbacio tvrdnje oporbe da je njihov sukob “uigrani igrokaz” kako bi se skrenula pozornost s drugih važni stvari, primjerice Agrokora.


“Uigrani igrokaz? A kad smo se mi to igrali? Nemam pojma što oporba misli, oni su, na žalost, već prikazali toliko igrokaza u Saboru”, rekao je premijer novinarima.


“Smirit ćemo loptu, malo se to izdramatiziralo, mi smo imali toliko sastanaka danas u Vladi, da sam tek, prije nego sam prešao Markov trg shvatio koliko je to burno”, uzvratio je na upit je li prepiska s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović otišla predaleko?




“Želim predsjednici uspješan posjet Italiji i kad se vrati razgovarat ćemo kao što to inače radimo”, dodao je premijer.


Diplomatski je komentitrao upit o porukama iz Ureda predsjednice predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću da ne govori istinu.


“Teško mi je komentirati takvo nešto gdje nemam snimku da netko nešto izgovara, zaista mislim da takva vrsta retorike nije u redu, pogotovo ne one varijante da bi predsjednik Sabora ili Vlade mislili da je demografski problem u Hrvatskoj trenutno ‘in’. On je, na žalost, ‘in’ desetljećima, ostat će takav u Hrvatskoj i drugim zemljama poput nas jako dugo”, izjavio je Plenković.


Naglasio je pritom kako su dobrodošle sve ideje koje mogu pridonijeti da se taj problem pokuša riješiti, smanjiti negativni prirodni priraštaj.


“Mi imamo sto rođenja na dan, 150 sprovoda, nema magičnog štapića, ni instatnt rješenja”, rekao je premijer, opetujući kako njegova Vlada radi na cjelovitom pristupu koji ima za cilj stvoriti preduvjete da hrvatske obitelji imaju više djece.


“Moja Vlada na tome radi kontinuirano, ukoliko predsjednica, njen tim, angažirani stručnjaci imaju ideja koje mogu dodatno pomoći, rado ćemo te mjere razmotriti”, poručio je Plenković.