Drugi dan razgovora

Plenković na summitu u Londonu; May: “Stabilnost zapadnog Balkana znači stabilniju Europu”

Hina

Theresa May / Reuters

Theresa May / Reuters

»Povijest nam pokazuje da stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana znači stabilniju i sigurniju Europu«, rekla je britanska premijerka May



LONDON Predsjednici država i vlada zemalja uključenih u Berlinski proces, među kojima i hrvatski premijer Andrej Plenković, počeli su u utorak u Londonu drugi dan summita EU-zapadni Balkan radnim ručkom koji je priredila domaćica skupa britanska premijerka Theresa May.


Summit u Lancaster Houseu u središtu Londona okuplja čelnike šest zemalja zapadnog Balkana, predstavnike europskih institucija, te članice EU-a sudionice inicijative koju je 2014. pokrenula njemačka kancelarka Angela Merkel kako bi ohrabrila zemlje regije na provedbu eurointegracijskih reformi.


Osim Plenkovića i May, na summitu u Londonu između ostalih sudjeluju Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastian Kurz, srbijanska premijerka Ana Brnabić, slovenski premijer Miro Cerar, visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, te grčki premijer Aleksis Cipras.




»Zemlje zapadnog Balkana predano rade na pregovorima i dobrosusjedskim odnosima, postignuti su neki povijesni bilateralni sporazumi, poput sporazuma o sporu oko imena između Atene i Skoplja. Europska unija prepoznaje i podržava taj napor«, rekla je Mogherini uoči početka razgovora.


Prvoga dana summita u ponedjeljak održan je niz sastanaka ministara vanjskih i unutarnjih poslova uključenih zemalja na kojima se razgovaralo o temama važnima za budućnost jugoistočne Europe.


Poseban naglasak stavljen je na pitanja sigurnosti i migracija, te na mlade – u okviru skupa održane su prezentacije mladih lidera, a predstavnici civilnog društva i start-up poduzetnici dobili su priliku razgovarati s ministrima i iznijeti im svoje ideje i poglede na budući razvoj regije.


Domaćin Velika Britanija iskoristila je skup kako bi najavila da će unatoč Brexitu udvostručiti svoja izdvajanja za države zapadnog Balkana, na 80 milijuna funti, te da će povećati broj svog sigurnosnog osoblja u toj regiji kako bi se snažnije borila protiv organiziranog kriminala.


»Povijest nam pokazuje da stabilnost i sigurnost zapadnog Balkana znači stabilniju i sigurniju Europu«, rekla je britanska premijerka May.


Britanski državni ministar za Europu i Amerike Alan Duncan, koji je nakon jučerašnje iznenadne ostavke ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona preuzeo vođenje skupa, također je najavio da će Velika Britanija uložiti 10 milijuna funti u digitalno obrazovanje dječaka i djevojčica u više od 4500 škola diljem šest država zapadnog Balkana.


»To značajno ulaganje omogućit će da milijun mladih ljudi stekne znanja i sposobnosti kojima će moći transformirati gospodarstva svojih zemalja«, rekao je Duncan.


»Sigurni smo da će posao koji ovdje obavljamo rezultirati trajnim i pozitivnim promjenama u regiji«, rekao je Duncan govoreći o skupu na kojemu sudjeluje šest balkanskih zemalja aspirantica za članstvo u Uniji – Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija, sedam članica EU-a uključenih u Berlinski proces – Austrija, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Italija, Slovenija i Poljska – Velika Britanija kao domaćin te Bugarska i Grčka.


Riječ je o petom u nizu godišnjem sastanku na vrhu EU-zapadni Balkan – nakon prvog summita u Berlinu održana su još tri sastanka, u Beču, Parizu i Trstu. Sljedeće godine summit će organizirati Poljska.


Drugog dana summita osim zajedničkih sjednica održat će se i niz bilateralnih sastanaka, a premijer Plenković trebao bi se sastati s makedonskim kolegom Zoranom Zaevom. Upravo je dogovor između Makedonije i Grčke oko dugogodišnjeg spora oko imena na summitu predstavljen kao simboličan znak ohrabrenja za regiju. Duncan je kazao da su svi bili »oduševljeni što su mogli čestitati kolegi Nikoli Dimitrovu koji je s grčkim kolegom Nikosom Kotziasom postigao povijesni sporazum o pitanju imena Makedonije«. »To je čin hrabrog vodstva kojemu se svi divimo«, rekao je Duncan.


Nakon završetka formalnih razgovora predviđeno je primanje u Clarence Houseu koje za sudionike skupa organizira princ Charles, a Plenković bi se navečer trebao u hrvatskom veleposlanstvu sastati s predstavnicima hrvatske zajednice u Velikoj Britaniji.