Susret u Vatikanu

Plenković danas s Papom: Razgovarat će, između ostalog, o migrantima i klimatskim promjenama

Hina

REUTERS

REUTERS

To će biti Plenkovićev drugi službeni posjet Svetoj Stolici i drugi susret s Franjom



Predsjednik vlade Andrej Plenković, ovoga puta i u svojstvu premijera zemlje koja predsjeda Vijećem EU-a, razgovarat će danas u Vatikanu s papom Franjom i s vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Pietrom Parolinom.


To će biti Plenkovićev drugi službeni posjet Svetoj Stolici i drugi susret s Franjom.


U prvom, u listopadu 20017., Plenković je Papu pozvao u Hrvatsku u kojoj u dosadašnjih sedam godina pontifikata nije bio.




Tada se razgovaralo i o postupku kanonizacije kardinala Alozija Stepinca, procesu koji čeka svoj epilog i gotovo tri godine nakon završetka rada mješovitog povjerenstva Hrvatske biskupske konferencije i Srpske pravoslavne Crkve čiji su se članovi jedino složili da se o Stepinčevoj povijesnoj ulozi ne slažu.


Ovaj put će Franjo i Plenković, uz razgovor o odnosima Svete Stolice i Hrvatske, razgovarati o temama u zajedničkom interesu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a i Papine globalne uloge.


Tu je posebice riječ o migracijama, borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti, demografskim izazovima u Europi te zajedničkim naporima u borbi protiv klimatskih promjena.


Plenković će s Franjom razgovarati i o ekumenskom i međureligijskom dijalogu, osobito nakon dvaju važnih događaja održanih u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a: susreta s predstavnicima Vijeća biskupskih konferencija EU-a i Konferencije europskih crkava te Međunarodne konferencije »Ljudsko bratstvo – temelj sigurnosti i mira u svijetu» u organizaciji Lige muslimanskog svijeta, Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Hrvatske biskupske konferencije.


Nakon susret s Papom, Plenković će odvojeno razgovarati s vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom.