Slučaj porijekla imovine

Plenković brani Šuicu i optužuje GONG da glumi neovisnu udrugu

Hina

Andrej Plenković / Reuters

Andrej Plenković / Reuters

»Ta gospoda koja glume neovisnu nevladinu udrugu, a u biti rade jednu političku akciju i očito ne poznaju proceduru niti znaju što je gospođa Šuica već napravila«, izjavio je Plenković RTL-u



ZAGREB/BRUXELLES Hrvatski premijer Andrej Plenković branio je u petak hrvatsku kandidatkinju za članicu Europske komisije (EK) Dubravku Šuicu da je »deklarirala sve što je trebala deklarirati«, a nevladinu organizaciju koja traži objavu njezine imovinske kartice optužio da »glumi neovisnu udrugu«.


Udruga Gong zatražila je od Šuice da zaustaviti višegodišnja nagađanja o porijeklu svoje imovine koja je, prema medijima, vrijedna pet milijuna eura.


»Ta gospoda koja glume neovisnu nevladinu udrugu, a u biti rade jednu političku akciju i očito ne poznaju proceduru niti znaju što je gospođa Šuica već napravila«, izjavio je Plenković RTL-u.




Upitan zašto Šuica ne objavi imovinsku karticu, Plenković kaže da će svi dokumenti biti na službenim stranicama EK-a nakon njezina izbora za potpredsjednicu komisije i povjerenicu zaduženu za demografiju i demokraciju.


Saslušanje bivše gradonačelnice Dubrovnika, zastupnice u Hrvatskom saboru i europarlamentarke održat će se 3. listopada u Europskom parlamentu.


»Gospođa Šuica je, kome je trebala, deklarirala sve što je trebala deklarirati«, rekao je Plenković i ponovio Šuičino objašnjenje porijekla imovine kada su je ranije ovoga mjeseca saslušavali zastupnici u Saboru.


»Suprug gospođe Šuice je gotovo 40 godina pomorac i između ostalog kapetan duge plovidbe«, izjavio je premijer.


Plenković je istaknuo da će Hrvatska »sigurno ući u šengensku zonu» i da će se pitanje granice, zbog koje Slovenija prijeti blokadom, riješiti na drugi način. »To više govori o njima«, komentirao je Plenković poruke iz Ljubljane.


Komisija bi sredinom sljedećeg mjeseca trebala usvojiti izvješće o hrvatskom ispunjavanju kriterija za ulazak u šengenski prostor bez unutarnje kontrole granica u EU-u.


Za ulazak nije dovoljna pozitivna ocjena EK-a koja govori samo o tehničkoj spremnosti nego konačnu odluku donose zemlje članice.