Premijer

Plenković: ‘Šuica je kvalitetna kandidatkinja za mjesto u Europskoj komisiji’

Hina



Dubravka Šuica će biti kvalitetna kandidatkinja za mjesto u Europskoj komisiji, kazao je premijer Andrej Plenković pošto je vlada na sjednici u četvrtak prihvatila njegov prijedlog da se europska zastupnica HDZ-a nominira za poziciju u budućem sastavu EK predsjednice Ursule von der Leyen.


»Dobro poznaje brojne europske teme i siguran sam da će biti kvalitetna kandidatkinja za budući kolegij Europske komisije«, istaknuo je premijer.Plenković je rekao da će se razgovori o tome koji će resor pripasti kojem kandidatu za EK nastaviti u sljedeća dva tjedna.

Ujedno je i podsjetio je na nedavni posjet nove čelnice Komisije Ursule von der Leyen Hrvatskoj. »Dala nam je čvrstu podršku za ulazak u šengensku zonu i uvođenje eura«, istaknuo je.


Aktualna eurozastupnica Dubravka Šuica prvi put je ušla u Europski parlament 2013., kada je Hrvatska pristupila Europskoj uniji. Ponovno je izabrana 2014. i posljednji put u svibnju ove godine.




Postane li povjerenica, u Europskom parlamentu zamijenit će je Sunčana Glavak, saborska zastupnica i bivša glasnogovornica vlade.


Kandidate koje predloži predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen trebaju potvrditi Europski parlament i Vijeće EU-a.


Dosadašnji hrvatski povjerenik bio je SDP-ovac Neven Mimica, zadužen za međunarodnu suradnju i razvoj.