Premijer u Šibeniku

Plenković: ‘Razmotrit ćemo odabir Uprave Uljanika da Brodosplit bude strateški partner’

Hina

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

Na novinarsko pitanje hoće li država sanirati dugove Uljanika, s obzirom da se vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak izjasnio kako on želi ulagati u razvoj, a ne i sanirati dugove Uljanika, Plenković je rekao kako će Vlada razmotriti odabir Uprave Uljanika da Brodosplit bude strateški partner.  'Plan restrukturiranja Uljanika mora biti u skladu sa smjernicama europske pravne stečevine', rekao je premijer



ŠIBENIK Premijer Andrej Plenković u petak navečer novinarima rekao kako će Vlada razmotriti odabir uprave Uljanika da Brodosplit bude strateški partner pulskog brodogradilišta te istaknuo da se plan restrukturiranja mora odobriti u skladu sa smjernicama europske pravne stečevine.


Poslije proslave 29. obljetnice osnivanja HDZ-a Šibensko-kninske županije i grada Šibenika u petak navečer na novinarsko pitanje hoće li država sanirati dugove Uljanika, s obzirom da se vlasnik Brodosplita Tomislav Debeljak izjasnio kako on želi ulagati u razvoj, a ne i sanirati dugove Uljanika, Plenković je rekao kako će Vlada razmotriti odabir uprave Uljanika da Brodosplit bude strateški partner.


Ponovio je da je država u dva mjeseca isplatila 2,8 milijardi kuna protestiranih jamstava za Uljanik grupu.




Mi smo već krajem studenoga mogli proglasiti da smo u proračunskom suficitu da nije došlo do izloženosti države zahvaljujući odlukama ranijih vlada, da je Hrvatska 30 godina ulagala u brodogradnju, rekao je.


Naglasio je da plan restrukturiranja mora biti održiv te brodogradilištima u Puli i Rijeci omogućiti da posluju na tržišnim osnovama.


Izrazio je uvjerenje da su radnici Uljanika i 3. maja, građani Istarske i Primorsko-goranske županije, Pule i Rijeke svjesni koliko je uloženo.


Najavio je cjelovitu analizu Ministarstva gospodarstva te ponovno istaknuo da se plan restrukturiranja mora odobriti u skladu sa smjernicama europske pravne stečevine


Osvrnuo se i na današnju odluku Izvanraspravnog vijeća suda u Zadru u slučaju ‘Daruvarac’


»Sve što kažem može se koristiti kao utjecaj na postupak. Prije nekoliko tjedana rekli smo da ćemo razmotriti određena neadekvatna rješenja u Zakonu o kaznenom postupku. To je odluka Izvanraspravnog vijeća i ne znam na temelju čega su odbili te mjere. Teško mi je to razumjeti. Moramo imati balans prema optuženima, ali moramo voditi računa i o pravu žrtava, rekao je Plenković.


Premijer je oštro osudio i ‘žigosanje’ srednjoškolke u Zadru. Više sam nego zgrožen, rekao je i dodao kako očekuje da se ispita o čemu se radi.