Premijer o brodogradnji

Plenković: Radimo na tome da se škveranima isplate pripadajuće plaće i naknade za nezaposlene

Hina

Foto: S. DRECHSLER

Foto: S. DRECHSLER

Trudili smo se da se pronađe partner, no ova dva plana koja su bila, bili su neprihvatljivi«, poručio je Plenković.



Premijer Andrej Plenković ponovio je u petak da stečaj Uljanika ne znači i likvidaciju tog brodogradilišta istaknuvši kako ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić radi na tome da se radnicima isplate pripadajuće plaće i naknade za nezaposlene.


»Čuo sam vijest jutros, obavijestio me ministar Horvat o proglašenju stečaja. Stečaj nije likvidacija, to je novi korak. Ministar Pavić intenzivno radi na tome da se radnicima isplati naknada za nezaposlene koja im pripada te da im se preko Agencije za radnička potraživanja isplate plaće«, rekao je Plenković novinarima na otvorenju proširenog i moderniziranog proizvodnog pogona bjelovarske Sirele.


Kineska delegacija dolazi idućeg tjedna


Što se tiče povratnih informacija iz Kine, o eventualnoj zainteresiranosti kineskih ulagača, ponovio je kako je dolazak Kineza najavljen za idući tjedan, njihova delegacija će doći.




»Ponavljam, cijelu prošlu godinu sve u Puli, Rijeci platili smo do zadnje lipe. Isplatili smo plaće i za kolovoz, rujan, listopad i studeni. Trudili smo se da se pronađe partner, no ova dva plana koja su bila, bili su neprihvatljivi«, poručio je Plenković.


Opovrgnuo je da se s koalicijskim partnerom HNS-om razgovaralo o mogućem izbjegavanju referenduma o vraćanju dobne granice za odlazaka u starosnu mirovinu sa 67 na 65 godina, što HNS predlaže kako bi se izbjeglo trošenje novca na referendum za koji su sindikati skupili, po neslužbenim najavama, više od 600.000 potpisa.


»Nismo otvarali tu temu. Ja sam to komentirao prije par dana, komentirat ću u nekom drugom trenutku, sve sam o tome rekao«, kazao je Plenković.


Govoreći o predstojećim izborima za Europski parlament, ponovno je pozvao građana da u što većem broju izađu na izbore i ponovno ustvrdio da HDZ ima »daleko najbolju listu, daleko najbolji program i kandidate, a sa svojim je postignućima najuvjerljiviji kad je riječ o europskim temama«.


Što se tiče dolaska Angele Merkel u Zagreb, napomenuo je da s njom dolazi i »spitzenkandidat« europskih pučana Manfred Weber.


»To je jedini događaj izvan Njemačke na kojem će u sklopu EU kampanje sudjelovati njemačka kancelarka. To je potvrda dobrih odnosa između Hrvatske i Njemačke, te između CDU-a i HDZ-a«, naglasio je Plenković.


HDZ podržava Webera, koji je u Hrvatskoj bio već nekoliko puta, u njegovim nastojanjima i vođenju paneuropske kampanje. HDZ-ov skup s Merkel i Weberom bit će referentan ne samo za kampanju HDZ-a, nego i na europskoj razini u kampanji Europske pučke stranke, ocijenio je.


Razgovori s Merkel i Weberom i o bilateralnim temama


Potvrdio je da će se s Merkel i Weberom razgovarati i o bilateralnim temama, prije svega o provedbi akcijskog plana koji je potpisan na razini ministara vanjskih poslova, o deset točaka suradnje između Njemačke i Hrvatske.


»Planira se nastavak i proširenje suradnje s pojedinim njemačkim zemljama, radimo na dubljoj suradnji u pogledu investicija između Hrvatske i Njemačke, a razgovorat ćemo i o hrvatskom ulasku u Schengen i europodručje, kao i o stanju na jugoistoku Europe, pitanju sigurnosti i migracijama«, najavio je Plenković.


Komentirajući pisanje Financial Timesa da se Plenković navodno spominje i kao mogući »rezervni spitzenkandidat«, hrvatski premijer je poručio da treba čitati i Politico.


»Vidjet ćemo što će biti. Naša podrška Weberu je snažna, čvrsta i jedinstvena. Čitajte vi Financial Times, ali čitajte i Politico. Nemam tu što posebno komentirati. U ovim situacijama ima jako puno špekulacija, komentara, ja sam sve rekao za Politico«, rekao je Plenković.


U intervjuu za portal Politico Plenković je, komentirajući glasine da je i sam zainteresiran za visoku poziciju u EU-u, odgovorio kako nije čuo takve glasine i dodao »ja sam premijer Hrvatske, to je moj posao«.