Sjednica Vlade

Plenković: Pravi trenutak za provođenje strukturnih reformi

Hina

Andrej Plenković, Foto: D. LOVROVIĆ

Andrej Plenković, Foto: D. LOVROVIĆ

Ovo je pravi okvir i pravi za provođenje strukturnih reformi, smatra Plenković, jer ministri znaju što su strateški prioriteti, dok su gospodarski rast i i drugi makroekonomski pokazatelji povoljni, rekao je premijer



Premijer Andrej Plenković istaknuo je u četvrtak na početku sjednice Vlade da je Nacionalni program reformi strateški dokument, koji sadrži tri ključna cilja – jačanje konkurentnosti gospodarstva, povezivanje obrazovanja s tržištem rada i održivost javnih financija te da je sada pravi trenutak za provođenje strukturnih reformi.


»To su ciljevi koji su temeljeni i na našem političkom programu kao Vlade i u skladu su s preporukama iz izvješća Europske komisije. Želimo da ovaj dokument bude pokretač brojnih reformi u 2018. godini i u prvoj polovini 2019.«, izjavio je.


Za ostvarivanje tih ciljeva planirano je 59 mjera u 11 reformskih područja.




Ovo je pravi okvir i pravi za provođenje strukturnih reformi, smatra Plenković, jer ministri znaju što su strateški prioriteti, dok su gospodarski rast i i drugi makroekonomski pokazatelji povoljni. Plenković smatra da je sada pravi trenutak za ključne iskorake i zbog toga što u ovoj godini nisu predviđeni izbori.


»Očekujem isto tako i izvanredne rezultate u još jednoj turističkoj sezoni koja će sigurno dati dodatni ekonomski poticaj«, zaključio je Plenković.


Vlada danas donosi Nacionalni program reformi i plan konvergencije, koje do kraja travnja mora u Europsku komisiju.


Nacionalni program reformi definira stanje i planove provedbe ključnih strukturnih politika države, a program konvergencije određuje ključne karakteristike okvira makroekonomske i fiskalne politike.


Te su aktivnosti dio procesa obveznog izvještavanja i usklađivanja ekonomskih politika država članica EU-a sa zajednički definiranim ciljevima i odredbama Unije, a njihovo nepoštivanje rezultira sankcijama koje uključuju i »zamrzavanje« sredstava EU-a za državu članicu.