Predsjednik Vlade i HDZ-a

Plenković: Pobjednička smo stranka koja je odoljela svim izazovima

Hina

Snimio D. KOVAČEVIĆ

Snimio D. KOVAČEVIĆ



Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je u subotu, na kraju XVIII Općeg sabora stranke, kako je HDZ pobjednička stranka koja je odoljela svim izazovima u protekle dvije godine, pronašla rješenja za najkrupnije gospodarske i financijske probleme koji su bili naslijeđeni, ali, isto tako, i za velike političke izazove s kojima su bili suočeni.


“Sva ta pitanja riješili smo na način koji je dobar za stranku i Hrvatsku. Napravili smo određene odabire i glede ključnih političkih tema koje smo stavili na dnevni red, a stavili smo ih svjesno jer znamo kojim putem Hrvatska mora ići”, poručio je Plenković.


Hrvatska, poručuje, mora ići naprijed, a ne nazad. “I to želim da sve članice i članovi HDZ-a shvate kao ključnu poruku smjera i aktivnosti stranke koje poduzima”, kazao je.




Rekao je i kako mu je drago da je danas vođena demokratska rasprava.


Plenković: Kritičari su mogli dati svoj doprinos


“HDZ je stranka u kojoj se slobodno može govoriti, izraziti stav i kritizirati. Ali, oni koji kritiziraju moraju znati da su imali svoje prigode i šanse, mogli su biti članice ili članovi vlade ili su mogli ostati u vladi i dati svoj doprinos”, poručio je.


Poželio je da, kako je rekao, takav dijaloški oblik bude ‘modus operandi’ HDZ-a, no da, ipak, onda kada je bitno, nastoje projicirati zajedništvo.


“Bilo mi je malo smiješno slušati nekoga tko je nabrajao koliko je tko dobio preferencijalnih glasova… Oni koji malo bolje prate stranku, sjetit će se da se politika vođenja kampanje, angažiranja svih ljudi u kampanji 2016. vodila baš za tim da što više kandidata lovi preferencijalnim glasovima i to je bila moja politika i odluka”, podsjetio je Plenković.


Onima koji takav argument iznose poručio je da moraju biti fer i prema onima koji su, primjerice, usred kampanje radili za opće dobro i vodili stožer, u odnosu na one koji su se bavili sobom i svojim preferencijalnim glasovima.


“Taj argument nisam čuo od ovih brojača preferencijalnih glasova”, ustvrdio je praćen burnim pljeskom izaslanika Sabora.


Za današnji Sabor rekao je kako je bio sjajan.


“Dobili smo potporu za aktivnosti i smjer rada Vlade, za suradnju s partnerima u parlamentarnoj većini za politiku koja Hrvatsku pozicionira u članstvo najrazvijenijih organizacija svijeta sa vrijednostima koje dijelimo, bilo to Vijeće Europe, Europska unija ili Sjevernoatlanski savez.


“Tu ćemo se učvrstiti, usidriti, čuvati naše posebnosti, voditi računa o našem identitetu, tradiciji, narodnjaštvu, demokršćanstvu, domoljublju i državotvorstu i projicirati državni suverenitet kako to izgleda realno na kraju druge dekade 21. stoljeća”, poručio je Plenković.


Samo one države koje se, naglasio je, prilagođavaju tim trendovima i stranke koje prepoznaju te trendove imaju prigodu voditi zemlju.


“Na tom tragu vodit ćemo našu politiku i usuglašavati se oko naših ciljeva te pobjeđivati na izborima koji su pred nama”, poručio je predsjednik vlade i HDZ-a Andrej Plenković. 


HDZ financijski ‘u plusu’


Ovaj Sabor će, kazao je, obilježiti to što je “HDZ financijski ‘u plusu’, a financije se vode odgovorno”.


“Na istom smo tragu stranačkih financija onako kako upravljamo državnim financijama. Dakle, dva suficita. Lijepo je voditi stranku koja nema nikakvih obveza kakve su nas dočekale prije dvije godine”, podsjetio je Plenković.


Osvrćući se na u subotu donesen novi stranački Statut rekao je kako će taj novi, moderni Statut demokratizirati rad HDZ-a.


Zaključio je da su, u političkom smislu, broj postignuća i aktivnosti iz jednog poprilično neugodnog i nezavidnog položaja prije dvije godine uspjeli zajedničkim snagama preokrenuti, brzo se konsolidirali i dobiti povjerenje birača.