Premijer

Plenković: ”Očekujem vidljiviju kampanju za izbore za Europski parlament”

Hina

Što se tiče komentiranja bilo kakvih postupaka, ja kao predsjednik vlade u to ne želim ulaziti. Ono što je sigurno da sve te aktivnosti provode i PNUSKOK i Državno odvjetništvo. Oni taj svoj posao rade više mjeseci, pretpostavljam vrlo temeljito u jednoj složenoj tematici koja nije ni malo jednostavna, kratko se osvrnuo premijer na  uhićenja u pulskom Uljaniku

 Premijer Andrej Plenković poručio je u utorak kako očekuje »vidljiviju kampanju« za predstojeće europarlamentrane izbore dok je za nova zakonska rješenja po kojima se dozvoljeni iznos troškova kampanje s milijun i pol diže na četiri milijuna kuna rekao da je »minimum« i »jedno skromno rješenje«, no odbio je komentirati uhićenja u akciji Uljanik kao i izjasniti se je li skloniji stečaju ili restruktiranju Uljanika, napomenuvši tek kako će o toj temi biti govora sutra. « Što se tiče komentiranja bilo kakvih postupaka, ja kao predsjednik vlade u to ne želim ulaziti. Ono što je sigurno da sve te aktivnosti provode i PNUSKOK i Državno odvjetništvo. Oni taj svoj posao rade više mjeseci, pretpostavljam vrlo temeljito u jednoj složenoj tematici koja nije ni malo jednostavna«, kratko se osvrnuo premijer na jutrošnja uhićenja u pulskom Uljaniku uoči svečanog obilježavanja 29. obljetnice osnutka područnih odbora HDZ-a Brezovica, Novi Zagreb-zapad i Novi Zagreb– istok.Policija i tužiteljstvo započeli su u utorak ujutro na istarskom području uhićenja i pretrage domova i poslovnih prostora u kriminalističkom istraživanju kojim je obuhvaćeno 12 bivših čelnih ljudi Uljanik grupe, a na meti policije bivša je uprava na čelu s Giannijem Rossandom. Na pitanje o prozivkama čelnika SDP-a Davora Bernardića ali i Živog zida kako institucije djeluju na poziv premijera te da uhićenja dolaze u tjednu kada vlada treba donijeti odluku oko Uljanika, Plenković je uzvratio protupitanjem: »To je onaj isti gospodin koji proziva DORH da ne radi ništa?»»Nije vrijedan komentara«, kratko je ustvrdio.Premijer nije htio otkriti niti kojem je rješenju skloniji kada je riječ o Uljaniku – stečaju ili restrukturiranju, tek je poručio: »Sutra ćemo imati zadnju raspravu pa ćemo vas obavijestiti.

Očekujem vidljivu kampanju za EU izbore




Plenković je, u kontekstu nedavne burne saborske rasprave o Zakonu o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma u koji je unesena odredba o podizanju iznos troškova za euro izbore, kazao kako očekuje vidljiviju kampanju o odnosu na ranije te je ustvrdio da je postojeći iznos, po njegovom mišljenju »minimum« i »čak jedno skromno rješenje«.


»Očekujem jednu vidljiviju kampanju u odnosu na 2013. i 2014.. Za sve komentare koji idu za tim da nije dobro da imamo malo više sredstava koja se mogu investirati u kampanju koja će trajati 45 dana, mislim da je nužno da sve stranke imaju mogućnost biti vidljivije, komunicirati europske teme, a onda će hrvatski građani izabrati kome će dati povjerenje. Imati tako važne izbore samo jednom u pet godina, imati nedostatna sredstva, dugu kampanju i sakriti teme od javnosti rezultira izlascima od 20 ili 25 posto«, rekao je Plenković.


Nije mu, kaže, u interesu da izlaznost bude mala. »Ako je intencija ovih koji su protiv jednake utakmice za sve, pa čak i ovih nevladinih udruga koje komentiraju da to nije dobro, onda je njima očito interes da se o tome ne govori. Pa dobro, i to je stav ali je sigurno protiv onoga što ja želim u Hrvatskoj kao članici EU, šest godina nakon članstva«, ustvrdio je.




Kazao je i kako on sve vrijeme u javni diskurs nastoji unijeti relevantne teme, one koje su bitne za Hrvatsku i sadašnjost i budućnost. »Otkada sam predsjednik vlade donosim svojevoljno i bez nekakve obveze i formalnog zakonskog razloga pred zastupnike u Hrvatskom saboru sve teme Europskog vijeća koje su vrlo zanimljive i bitne za Hrvatsku – od industrijske politike, digitalnog društva, klimatskih promjena, sigurnosnih pitanja, višegodišnjeg financijskog okvira za EU, pitanje migracija«, pojašnjavao je Plenković.


Zahvaljujući tom naporu, kazao je, o njima se moglo čuti tijekom protekle dvije i pol godine u višesatnim saborskim raspravama. »Da li oni koji sudjeluju u tome baš reagiraju na visini zadatka, pokazuju razumijevanje tema, interes za supstancu ili od toga rade nekakve druge performanse… Ako se pogledaju te snimke, biti će jasno tko je u ovoj zemlji orijentiran prema bitnome, prema europskim temama, vrijednosti i budućnosti, a tko nije. Ta razlika nikad nije bila očitija«,ustvrdio je premijer Plenković.


Ovaj je iznos mali, ima zemalja bez ograničenja


Na pitanje može li novi zakon i veći iznos učiniti kampanju vidljivijom odgovorio je da što se njega tiče »i ovaj je iznos mali«.»Ima zemalja gdje nema ograničenja, nema ni jedne zemlje koja u odnosu na broj stanovnika ima ovako mala sredstva po listi za izbore. Dakle, mi smo i sada najskromniji. To nije normalno. Onaj tko iole išta zna koliko košta medijska vidljivost u današnjim elektronskim medijima onda taj zna da u roku od 45 dana sa milijun i 500 tisuća kuna u smislu vidljivosti pogotovo na televiziji ne može napraviti gotovo ništa, a bez takve komunikacije i prisutnosti na portalima vrlo je teško animirati ljude da ti zbori postoje«, pojašnjavao je premijer Plenković. Raditi kampanju od 45 dana, a da imate dojam kako nitko za nju ne zna, kaže, nije baš neko osobito veliki gušt.»Oni koji su bili u kampanji to znaju. Vidjet ćete da je to dobro za Hrvatsku«, uvjeravao je Plenković.Osvrnuo se i na maratonsku raspravu o 900-tinjak Mostovih amandmana kojima su ‘mostovci’ pokušali spriječiti donošenje tog zakona tvrdeći da njime vladajući žele što više više potrošiti na izbornu promidžbu. »Vrlo važna demagoška teza onih koji su radili cirkus dva dana od Hrvatskog sabora, trošili svoje vrijem i vrijeme drugih zastupnika, iritirali svakoga tko iole normalno gleda na ovu temu, spriječili da se druge stvari raspravljaju, je da je to sad neki novac novi iz proračuna koji će se trošiti za tu kampanju. Dakle, taj iznos je jednak za sve stranke. Može ih potrošiti i cirkusantska ekipa, mogu ih i ozbiljne stranke potrošiti. Da li će ih potrošiti, njihov izbor. Mogu imati nula troškova, a mogu potrošiti ovo što smo sad stavili kao neki minimalni okvir za tako važne izbore, za toliko puno dana«, rekao je Plenković.Ništa od imena s HDZ-ove listeKada je riječ o imenima s HDZ-ove liste za predstojeće izbore, premijer nije bio rječit te je tek rekao da će biti »u roku«.»Čut ćete«, kratko je poručio.