Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4n
Sutra: 8° 8° 4n
18. siječnja 2020.
Premijer o avionima

Plenković: Novi F-16 osigurat će sposobnost ratnog zrakoplovstva u idućih 25 godina

Andrej Plenković, Foto: D. JELINEK
Andrej Plenković, Foto: D. JELINEK
Autor:
Objavljeno: 29. ožujak 2018. u 9:29 2018-03-29T09:29:00+02:00

Plenković je rekao da je ta odluka donijeta u suradnji s Ministarstvom financija i svim drugim resorima te predstavlja našu političku volju i želju da osnažimo strateško partnerstvo s SAD-om i Izraelom

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da će odluka o nabavi 12 izraelskih zrakoplova F-16 C/D Barak osigurati sposobnosti hrvatskih oružanih snaga i ratnog zrakoplovstva u idućih najmanje 25 godina.

»Radi se o zrakoplovima koji će u Hrvatsku doći u potpunosti prilagođeni NATO-vim standardima, u cijenu troškova u cijelosti će biti uračunato sve što je potrebno da ti zrakoplovi budu na raspolaganju hrvatskim oružanim snagama i ratnom zrakoplovstvu najmanje idućih 25 godina.

Siguran sam da će, s obzirom na razvoj tehnologije i mogućnosti toga zrakoplova četvrte generacije F-16, ti avioni osigurati sposobnost hrvatskih oružanih snaga do polovice ovoga stoljeća«, rekao je Plenković na početku sjednice Vlade komentirajući odluku o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak.

Istaknuvši kako su prošle godine na Vijeću za obranu temeljito raspravili tu temu i donijeli konsenzualnu odluku da je hrvatskoj potrebno zrakoplovstvo jer sadašnje stanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ne udovoljava kriteriju i dugoročnom rješenju, Plenković je rekao da se nakon transparentnog procesa donijela odluka o nabavi izraelskih borbenih zrakoplova F-16.

Naglasio je kako je to strateška i generacijska odluka u smislu nabave za hrvatske oružane snage kako bi ih osnažili i pridonjeli sigurnosti u širem okružju te bili još respektabilnija članica NATO-a i EU.

Govoreći o financijskom aspektu nabave tih aviona, premijer je rekao da će troškovi nabave u idućih deset godina zemlju godišnje koštati najviše 50 milijuna dolara, a vjerojatno i manje. Plenković je rekao da je ta odluka donijeta u suradnji s Ministarstvom financija i svim drugim resorima te predstavlja našu političku volju i želju da osnažimo strateško partnerstvo s SAD-om i Izraelom.

Jednoglasna odluka vlade

Vlada je u četvrtak jednoglasno donijela odluka o nabavi 12 zrakoplova F-16 C/D Barak, koji će Hrvatsku kroz deset godina stajati 2,9 milijardi kuna, pri čemu je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević ocijenio kako je to jedna od najvećih odluka u obrambenom resoru nakon završetka Domovinskog rata.

»Ovo je povijesni dan za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo. Ova odluka je investiranje u sigurnost Republike Hrvatske, ona je priuštiva i najbolja za nas«, rekao je Krstičević.
Odluka Vlade o kupnji moderniziranih borbenih zrakoplova F-16 C/D Barak uslijedila je nakon što je u utorak Vijeće za obranu to jednoglasno preporučilo na temelju prezentacije Stručnog povjerenstva Ministarstva obrane.

U izraelskoj ponudi predviđena je isporuka 12 aviona (deset jednosjeda i dva dvosjeda) s NATO kompatibilnom opremom i naprednim avionskim sustavima, osobnom opremom pilota, F-16 simulator letenja, obuka pilota i tehničkog osoblja u Izraelu po načelu »obuka obučavatelja«, inicijalni paket pričuvnih dijelova, paket opreme za zemaljsku potporu letenju, inicijalni paket naoružanja, izgradnja i prilagodba infrastrukture te tri godine cjelokupne logističke potpore.

To uključuje nazočnost instruktora ponuditelja u Hrvatskoj radi pomoći u održavanju i osposobljavanju osoblja, također po načelu »obuka obučavatelja« te transport dijelova i opreme prema definiranom rasporedu, navode iz MORH-a. Predloženi koncept za potporu i održivost aviona F-16 podrazumijeva, uz ugovornu logističku potporu u Hrvatskoj, i inženjersku potporu u Izraelu.

Na ponuđenim avionima provedene su višestruke nadogradnje i modernizacija sustava i strukture aviona, što osigurava da su avioni na visokoj tehnološkoj razini. Ponuđeni avioni bit će isporučeni s resursom od 3000 efektivnih sati naleta što je, prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu, dostatno za idućih 25 godina.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.