Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
Premijer odlučan

Plenković: ''Neće doći do izmjene Vatikanskih ugovora''

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 6. veljača 2019. u 20:33 2019-02-06T20:33:00+01:00

Navode da neke zemlje koje su kao i Hrvatska dominantno katoličke imaju različite modele financiranja crkve, kratko je komentirao rekavši: »Svatko bira svoj put«.

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u srijedu da je Vlada protiv revizije Vatikanskih ugovora i da neće biti njihove izmjene, a u vezi sa zahtjevom MOL-a za odštetom od 6,5 milijardi kuna, rekao je da je u postupku u Washingtonu Hrvatska izjavila prigovor o nenadležnosti.
»Kada je riječ o našoj Vladi, neće doći do bilo kakve izmjene Vatikanskih ugovora«, rekao je Plenković novinarima nakon sastanka Kluba HDZ-a upitan o prijedlogu Kluba zastupnika Glasa i HSU-a da se zaključkom obveže Vladu da pokrene postupak revizije Vatikanskih ugovora.

Njihove navode da neke zemlje koje su kao i Hrvatska dominantno katoličke imaju različite modele financiranja crkve, kratko je komentirao rekavši: »Svatko bira svoj put«.
Hrvatski sabor u srijedu poslijepodne raspravlja o prijedlogu Kluba zastupnika Glasa i HSU-a da zaključkom obveže Vladu da pokrene postupak revizije Vatikanskih ugovora, pozivajući se pritom i na podatak kako hrvatska država temeljem tih i s njima povezanih ugovora s Hrvatskom biskupskom konferencijom, za potrebe Katoličke crkve godišnje izdvaja oko 900 milijuna kuna.

U sporu s MOL-om u Washingonu Hrvatska dala prigovor o nenadležnosti

Plenković je, upitan kakav će stav zauzeti Hrvatska vezano uz zahtjev MOL-a za odštetom u vrijednosti od 6,5 milijardi kuna, podsjetio da se radi o procesu koji traje već šest godina i odvija se pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu.
Istaknuo je da je postupak još u tijeku i rekao da je hrvatska Vlada prihvatila Izjavu EU-a o pravnim posljedicama presude Suda Europske unije u predmetu Achmea i o zaštiti ulaganja u Europskoj uniji, kojom se utvrđuje da za investicijske sporove između država članica ne može biti nadležan sud izvan EU-a. »Naši pravni zastupnici u tom procesu izožili su i prigovor o nenadležnosti i za sada nemamo odgovor na taj podnesak«, kazao je.
Postupak u Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) pokrenuo je MOL krajem 2913., pod tvrdnjom da Hrvatska nije ispoštovala obveze iz glavnog ugovora o plinskom poslovanju i dodataka.

Vlada će sutra odgovoriti na interpelaciju zbog propale nabave borbenih aviona

Plenković je, upitan o interpelaciji o radu Vlade zbog propale kupnje izraelskih borbenih aviona F-16 Barak koju je SDP uputio u saborsku proceduru, najavio da će Vlada sutra odgovoriti na interpelaciju.

»Vjerujem da ćemo u dogovoru s predsjednikom Hrvatskog sabora dogovoriti termin i da se ta tema raspravi u najskorije vrijeme«, kazao je Plenković. Istaknuo je i da i dalje čvrsto stoji iza potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

Ne vidim da ima pritiska na novinare i medije

Novinare je zanimalo kako premijer ocjenjuje slobodu medija u Hrvatskoj i navode Hrvatskog novinarskog društva da se u našoj zemlji vodi više od tisuću predmeta protiv novinara i medija. Plenković je negirao da u Hrvatskoj ne postoji sloboda medija: »Reći da danas u Hrvatskoj nema slobode medija znači da onda taj koji to kaže niti čita, niti sluša, niti gleda«, poručio je.

Naglasio je kako je naša zemlja i po mišljenju Freedom Housa slobodna zemlja u kojoj su mediji slobodni te je slobodna i vlasnička struktura medija. »Ne vidim da se kod nas ne piše što se želi i da netko radi pritisak na urednike i novinare«, rekao je.
Navodeći kako u Kaznenom zakonu postoji mogućnost tužbi za klevete, uvrede i sramoćenje, Plenković je rekao da, po podacima koje je dobio od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića, 85 posto slučajeva vezano uz klevetu završi oslobađajućim sudskim presudama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.