Premijer u Donjoj Stubici

Plenković: ‘Miro Kovač na politiku HDZ-a ima isti utjecaj kao i jedan građanin Finske’

Hina

Foto Marin Tironi/PIXSELL

Foto Marin Tironi/PIXSELL

Nisam primjetio da ima bilo kakvog tona koji bi podrazumijevao očekivanja od Vlade. HDZ zajedno s partnerima odlučuje tko je u većini, kakva je parlamentarna većina i kako funkcionira. Što se tiče partnera u parlamentarnoj većini odlučivat će HDZ i vodstvo HDZ-a, a ne netko drugi, rekao je premijer Plenković



DONJA STUBICA Premijer Andrej Plenković je u petak rekao kako ne vidi da je današnja tiskovna konferencija HVIDRA-e napad na njega, a poručio je da će, što se tiče partnera u parlamentarnoj većini, odlučivati HDZ i vodstvo stranke, a ne netko drugi.


Premijer je bio u Donjoj Stubici, gdje je obišao novootvorene prostore tvrtke Salvus, a novinari su tražili da komentira današnji sastanak Glavnog odbora HVIDRA.e


Glavni odbor HVIDRA-e osudio je izjave predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i pozvao ministra pravosuđa da se javno očituje o tome je li on njima počinio bilo kakvo kazneno djelo i je li prekršio hrvatske zakone, pri čemu je ocijenio kako SDSS nije poželjna stranka u Hrvatskoj i nije relevantan predstavnik svih Srba.




»Šokirani smo da prije tri dana nije našao za shodno obrazložiti, a kamoli da se eventualno ispriča, i da vidimo kako zaista ne misli tako o Republici Hrvatskoj«, rekao je novinarima predsjednik Glavnog odbora HVIDRA-e RH Josip Periša nakon sjednice Glavnog odbora.


Plenković je u Donjoj Stubici rekao kako nije gledao tu »pressicu«.


Nisam primjetio da ima bilo kakvog tona koji bi podrazumijevao očekivanja od Vlade. HDZ zajedno s partnerima odlučuje tko je u većini, kakva je parlamentarna većina i kako funkcionira. Što se tiče partnera u parlamentarnoj većini odlučivat će HDZ i vodstvo HDZ-a, a ne netko drugi, rekao je premijer Plenković.


Istaknuo je kako je i jučer na početku sjednice Vlade i u medijskim istupima objasnio stav HDZ-a i svoj osobno o cijelom problemu koji traje nekoliko tjedana.»Rekao sam isto tako da je gospodin Pupovac na svoj način i u svom stilu reterirao.«


Na novinarsko pitanje, smatra li da je to udarac na njega osobno, s obzirom da je na čelu HVIDRE Josip Đakić, HDZ-ov saborski zastupnik usto i član Nacionalnog vijeća, Plenković je rekao da nije.


»On će se ponašati kao lojalan član kluba HDZ-a to je sto posto. S njime sam ja razgovarao dosta. Biti će dio politike HDZ-a jer je on u saboru kao zastupnik HDZ-a i čelnik županijske organizacije HDZ-a, rekao je.


O predsjednici: Mi nismo blizanci, svatko ima svoju političku logiku. Pismom Pupovcu nije dizala tenzije


Za pismo predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović Miloradu Pupovcu je rekao kako mu je bitno da je on situaciju o Pupovcu protumačio kako to zaista jest i podsjetio da je jučer artikulirao sve, te da je to stav stranke.


»Koga god čujete da govori drugačije govori u svoje ime, a ne u ime stranke«, istaknuo je.


Uputio je novinare da ostala pitanja postave njoj, jer oni nisu blizanci »i svako ima svoju poliitčku logiku, a njegova je da smanjuje tenzije u društvu, osudi nasilje«.


Ponovio je da je na napad u Uzdolju, hrvatska policija munjevito razotkrila počinitelje kaznenoga djela s predumišljajem, a kazneno djelo u Uzdolju je djelo s predumišljajem«. Ocijenio je da, predsjednica nije dizala tenzije.


»Ona je rekla što je rekla u tom pismu, ali mislim da mi kao Vlada i kao najveća stranka imamo utjecaja na smirivanje klime u društvu, u dijalogu s partnerima i pojašnjavanjem okolnosti u kojima se sve ovo zbiva.


Još jednom podsjećam i to ću ponavljati dok god većina ljudi u Hrvatskoj ne shvati da je to jedini ispravni put, a to je da je Hrvatska zemlja i društvo koja je riješila sva svoja strateška nacionalna pitanja«, izjavio je premijer.


»Ako danas u 2019. ima politčkih snaga na rubovima političkog spektra to je njihov problem, to nije politka ni HDZ-a ni Vlade. Ja sam rekao smanjiti spiralu i to će biti konstanta i to je jedino što je normalno i ispravno, sve ostalo je krivo«, istaknuo je.


Miro Kovač irelevantan za politiku HDZ-a – Most na putu irelevantnosti, a Škoro želi s njima istim putem


Za najavu Mire Kovača da će se kandidirati na mjesto predsjednika stranke rekao je kako mu je Kovačeva najava izgledala kao da je u intervjuu (RTL) u povjerenju najavio svoju kandidaturu.


Ocijenio je Kovač irelevantan za politiku HDZ-a i da na politiku stranke ima utjecaj kao jedan građanin Finske na politiku Finske.


Na pitanje hoće li ga Miro Kovač pobijediti na izborima za predsjednika stranke, kratko je odgovorio: »Ma, dajte!«


Most je za Plenkovića propala priča. Dva su puta imali šansu nešto napraviti, rekao Plenković u vezi s današnjom podrškom Mosta Miroslavu Škori. »Oni su na putu u irelevantnost i očito gospodin Škoro želi ići s njima istim putem«, ocijenio je premijer.


Na kraju je istaknuo da je važnije pričati o bitnim stvarima poput primjera uspješne tvrtke koju je danas posjetio (farmaceutska tvrtka Salvus) i nada se da će takve priče jednom doći u »prime time«.