97. obljetnica rođenja

Plenković: Kako vrijeme odmiče veličina Tuđmanovog državničkog djela čini se sve većom

Hina

Foto Marko Prpic/PIXSELL

Foto Marko Prpic/PIXSELL

Tuđman državnik, vizionar i strateg, u najzamršenijim povijesnim okolnostima uspio homogenizirati Hrvate, rekao je Šeks



VELIKO TRGOVIŠĆE Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković rekao je u utorak u Velikom Trgoviću u povodu 97. obljetnice rođenja prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana (1922.-1999.), da kako vrijeme odmiče, veličina Tuđmanovog djela i mudre državničke odluke čine se sve većima, a respekt prema njemu jasniji i rašireniji.


Rodno mjesto dr. Tuđmana, prvoga predsjednika suverene i samostalne Republike Hrvatske, premijer Plenković posjetio je u povodu obljetnici njegova rođenja 14. svibnja 1922., a u izaslanstvu su bili i saborski zastupnik prof. Miroslav Tuđman, ministar branitelja Tomo Medved, Vladimir Šeks te kandidati HDZ-a za Europski parlament Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Nikolina Brnjac.


Kod rodne kuće dr. Franje Tuđmana položili su vijenac i zapalili svijeću.




Premijer Plenković podsjetio je da se ove godine obilježava i 20 godina od smrti predsjednika Tuđmana kao i 30 godina od osnivanja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), čiji je Tuđman bio predsjednik.


»HDZ je najveća i najsnažnija hrvatska politička stranka koja je zahvaljujući njegovom vodstvu predvodila Hrvatsku i prema slobodi i prema samostalnoj, neovisnoj i međunarodno priznatoj Hrvatskoj i prema jačanju demokracije, tržišnog gospodarstva i u konačnici, trasiranju puta u EU i Sjevernoatlantski savez«, naglasio je Plenković.


Podsjetio je da je kraj 80-ih i početak 90-ih godina bilo jedinstveno povijesno vrijeme za Hrvatsku.


»Upravo zahvaljujući njegovoj politici, vodstvu, vizionarstvu i pogledu u budućnost stvorena je moderna, slobodna hrvatska država. Mislim da kako vrijeme odmiče, tako se veličina njegovog djela i načina na koji je državničkom mudrošću rješavao probleme toga vremena, čine se sve većim; i respekt koji postoji prema njemu je sve jasniji i rašireniji«, rekao je Plenković.


Na novinarsko pitanje vezano za prijedlog predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović da se ustanovi novo državno odličje, Velered Franje Tuđmana, premijer je rekao kako je u tijeku faza konzultacija oko promjena odgovarajućeg zakona.


»Smatram da 20 godina nakon Tuđmanove smrti dolazimo u fazu da je i ta inicijativa vrlo dobra. Mislim da se tu slažem i da ćemo postići konsenzus«, odgovorio je Plenković.


Da je riječ o dobroj inicijativi slaže se i Vladimir Šeks koji smatra da bi to dalo dodatan značaj liku i djelu Franje Tuđmana. Šeks je naglasio da je dr. Tuđman bio državnik, vizionar i strateg koji je u najzamršenijim povijesnim okolnostima uspio homogenizirati Hrvate.


»Na ideji nacionalne pomirbe, jedinstvu domovinske i iseljene Hrvatske, na tri stupa njegove doktrine – a to su ideja hrvatskog državnog prava, prava hrvatskog naroda na svoju državu, Ante Starčevića, mirotvorstva Stjepana Radića i državotvorne hrvatske ljevice s programom socijalne pravde – na temelju ta tri načela Franjo Tuđman uspio je da hrvatski narod prvi put u svojoj sveukupnoj povijesti iznjedri svoju samostalnu demokratsku državu. To je neprolazna zasluga prvog hrvatskog predsjednika«, podsjetio je Šeks.