Reakcija na Nacionalov tekst

Plenković: ‘Jako je loše ako je BiH služba prisluškivala hrvatske dužnosnike, ispitat ću to kad se vratim’

Hina

Snimio Damir ŠKOMRLJ

Snimio Damir ŠKOMRLJ

»Ali to da se prisluškuje hrvatske dužnosnike, to je jako loše u svakom slučaju ako je istina, ali to ćemo vidjeti kad se vratim«, rekao je novinarima Plenković koji u New Yorku sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine UN-a



NEW YORK Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak u New Yorku da bi bilo »jako loše« ako je istina da su se na udaru prisluškivanja bosanskohercegovačke državne Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) našli hrvatski dužnosnici iz Hrvatske i BiH te razne kompanije.


Kako je rekao, u ovom trenutku nema sva saznanja o toj temi, te da se čuo s ravnateljem hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije i da očekuje pune informacije po povratku u Hrvatsku.


»Ali to da se prisluškuje hrvatske dužnosnike, to je jako loše u svakom slučaju ako je istina, ali to ćemo vidjeti kad se vratim«, rekao je novinarima Plenković koji u New Yorku sudjeluje na zasjedanju Opće skupštine UN-a.




Komentirajući navode tjednika »Nacional« o prisluškivanju hrvatskih političara i gospodarstvenika, koje provodi OSA ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić je to praktički potvrdio.


»Sve je urađeno sasvim legalno, legitimno, i ništa u tome nema novo. To radi svaka država, ne samo u Europi, i u svijetu, i to rade sigurnosne institucije Bosne i Hercegovine, to radi i obavještajna agencija Bosne i Hercegovine«, kazao je Mektić novinarima.


»Nacional« je u svom ovotjednom izdanju objavio kako je temeljem uvida u više tajnih izvještaja OSA-e došao do dokaza da ta služba »vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH«.


Plenković je rekao kako za sada ne može dati konačni sud o ovom slučaju.


»Ne bih donosio nekakve definitivne sudove u ovom trenutku, tema je preosjetljiva, a za mene je BiH kao država i najbliža i najbitnija i imamo veliki interes za dobre odnose i za Hrvate koji su tamo konstitutivan narod. To sam pokazao od prvog dana mandata – sedam posjeta BiH u manje od jedanaest mjeseci«, rekao je Plenković


Tome je dodao da uvijek ima na umu da je previše toga što nas spaja, a sve otvorene teme sigurno nisu nerješive.