Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. listopada 2019.
Sjednica Vlade

Plenković: Građanske inicijative nisu skupile dovoljno potpisa za organiziranje referenduma

Snimio Darko JELINEK
Snimio Darko JELINEK
Autor: ,
Objavljeno: 17. listopad 2018. u 13:01 2018-10-17T13:01:00+02:00

Premijer je najavio da će  Vlada predstavnicima obje inicijative omogućiti uvid u potpise koji su proglašeni neispravnim

Ni građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj ni Narod odlučuje nisu skupili doviljno potpisa za organiziranje referenduma kojim su željeli ishoditi povlačenje Konvencije i promjenu izbornog zakonodvstva.

Objavio je to na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković i najavio je da će  Vlada predstavnicima obje inicijative omogućiti uvid u potpise koji su proglašeni neispravnim.

»Vezano za potpise inicijativa Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, prema informacijama koje je ministar uprave Lovro Kuščević danas na temelju rada APIS-a, koji je bio zadužen da prebroji potpise, i posebnog povjerenstva koje je dodatno verificiralo to izvješće, čini se da niti jedna inicijativa nije prikupila dovoljan broj potpisa«, rekao je Plenković na sjednici Vlade.

Najavio je da će Vlada o tome usvojiti zaključak i tu informaciju proslijediti Hrvatskom saboru, koji ih je zamolio da organiziraju prebrojavanje potpisa.

»Isto tako ćemo zadužiti ministra uprave da građanskim inicijativama, a i svim drugim zainteresiranima, omogući uvid i kontrolu u sve one potpise koji su proglašeni neispravnima, odnosno nevažećima, tako da uz punu transprentnost oni koji su zainteresirani vide o čemu je točno riječ«, naglasio je premijer.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.