SPH

Plavu vrpcu Vjesnika 2019. dobili vaterpolist Antun Goreta te HGSS i posada helikoptera HRZ-a

Hina

Photo: Dino Stanin/Vecernji list

Photo: Dino Stanin/Vecernji list



SPLIT Ovogodišnji dobitnici Plave vrpce Vjesnika su šibenski vaterpolist Antun Goreta u pojedinačnoj konkurenciji, a u momčadskoj konkurenciji to su priznaje zajednički dobili Hrvatska gorska služba spašavanja i posada transportnog helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.


Svečana dodjela priznanja Plava vrpca Vjesnika 2019. bit će održana u ponedjeljak, 2. prosinca u 18 sati u hotelu Radisson Blu u Splitu, rečeno je na konferenciji za novinare Sindikata pomoraca Hrvatske.


Tajnik Odbora Plave vrpce Vjesnika Damir Herceg objasnio je kako je 24-godišnji vaterpolist Antun Goreta, za iznenadne oluje 15. lipnja, iz pobješnjelog mora kod Anzija, talijanskog grada udaljenog 50 kilometara od Rima, spasio desetak kupača, među kojima i dvojicu mladih spasioca.




“Učinio je to zajedno sa kolegom vaterpolistom Lucom di Roccom, s kojim igra u talijanskom klubu “Latina Anzio”. Zbog valova visokih 5-6 metara i jakih morskih struja kupači nisu mogli izaći na pješčanu plažu, a nije pomogao ni živi lanac od stotinjak ljudi, kao ni brzo pristigla dva spasilačka broda te dva helikoptera”, rekao je Herceg.


Goreta je u pisanoj izjavi svjedočio o svojem spasilačkom pothvatu.


“Na dijelu plaže na kojem smo se nalazili Luca i ja more je bilo tek malo valovito pa nismo ni slutili da se stotinjak metara dalje odvija prava drama. Ugledavši ljude kako se očajnički bore s valovima u nastojanju da se domognu plićaka, bez razmišljanja smo skočili u more da ih spasimo. Ogromni valovi dignu te na vrh i bace prema naprijed, a kad propadneš u taj vodeni ponor, jake struje te povuku još dalje od obale. Sve je trajalo dvadesetak minuta, a kad smo spasili i posljednjeg kupača, iskoristivši svoje plivačko znanje i snagu, 300-tinjak ljudi okupljenih na obali nagradilo nas je pljeskom,“ napisao je Goreta.


Spasilački tim Hrvatske gorske službe spašavanja i posada transportnog helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva zajedničkim snagama spasili su unesrećenog ribara s koće „Kordika2“ duge 21 metar.


“To zahtjevno spašavanje odrađeno je na otvorenom moru, 17 milja sjeverozapadno od otočića Jabuka, po jakom vjetru i valovima od tri metra. Posadu helikoptera činili su kapetan satnik Davor Furčić, kopilot satnik Goran Jelić i tehničari letači – stožerni narednik Dalibor Filipović i desetnik Ante Smoljko. Spasilački tim HGSS-a predvodio je Srđan Vrsalović, uz kojeg su još bili Petronije Tasić, Frane Bebić, Mladen Mužinić, Katja Milišić i David Pivalica.


“Kada je helikopter doletio iznad koće koja se kretala uz valove, počela je vrlo opasna operacija spuštanja u košari spašavatelja Tasića na ribaricu, točnije na plato veličine 5 puta 7 metara, što je učinjeno iz petog pokušaja. Moralo se paziti da čelično uže s kojim je spuštan Tasić ne zapne za ogradu ili neki drugi dio nadgrađa koće. Koliko je operacija bila zahtjevna svjedoči i to da je helikopter sat vremena lebdio iznad ribarice na dvadesetak metara visine,” objasnio je Herceg.


Plavu vrpcu Vjesnika utemeljio je 1966. pjesnik i novinar Ratko Zvrko, u to vrijeme urednik pomorstva u političkom dnevniku Vjesnik. Prestankom postojanja Vjesnika 2012. dodjelu Plave vrpce Vjesnika je preuzeo Sindikat pomoraca Hrvatske.