Svečanost u Opatiji

Plava vrpca Vjesnika uručena Luki Perošu i posadi tankera Soyo pod zapovjedništvom Andreja Vlašimskog

Marinko Glavan

Luka Peroš i Andrej Vlašimsky / Snimio Roni BRMALJ

Luka Peroš i Andrej Vlašimsky / Snimio Roni BRMALJ

Glavni tajnik SPH-a Neven Melvan je istaknuo kako je riječ o nagradi od pomoraca za pomorce. »I to one koji su pokazali da su iskovani od pravog materijala i da im je srce na mjestu«



OPATIJA  Zadraninu Luki Perošu i Riječaninu Andreju Vlašimskom uručeno je prestižno prizanje za spašavanje ljudskih života na moru, Plava vrpca Vjesnika, na svečanosti u opatijskom hotelu Royal, u organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske.


Peroš je Plavu vrpcu dobio u pojedinačnoj konkurenciji, za spašavanje četvorice indonežanskih ribara iz potonule brodice, pri čemu se hrabri Zadranin s 21 metra visine spustio u olujno more u čamcu za spašavanje.


Vlašimsky i posada njegova broda, LNG tankera »Soyo«, kompanije Teekay, priznanje su zaslužili vodeći složenu i dugotrajnu akciju spašavanja posade potonulog tankera Rama 2 u Adenskom zaljevu, u kojoj su sudjelovala još dva broda te zrakoplov i helikopter, a na kraju je spašeno trinaest od ukupno četrnaest članova posade potonulog broda. 




Laureati su zahvalili na priznanjima, pokazavši i na svečanosti veliko srce, kazavši kako su im najveća nagrada spašeni ljudski životi.


– Nisam tada razmišljao o nagradama. Iskreno, nisam ni kasnije, jer me supruga prijavila za Plavu vrpcu. Tek sada mi je jasno koliko je ovo značajna i velika negrada i nešto što ću pamtiti čitav život – rekao je Peroš.


Vlašimsky je istaknuo kako je ponosan na cijelu posadu svog broda koja je profesionalno i nesebično skupa s njim sudjelovala u akciji spašavanja brodolomaca.


– Ovo je veliko priznanje za sve nas. U trenucima dok je akcija trajala, nitko nije razmišljao o nagradama, ali sada sam ponosan na sve svoje kolege, a ovo je potvrda da smo učinili dobru stvar – rekao je Vlašimsky. Dobitnike nagrada pozdravili su Maja Markovčić-Kostelac, državna tajnica u Ministarstvu pomorstva i izaslanica premijera Andreja Plenkovića, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, zamjenik opatijskog gradonačelnika Emil Priskić te glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske Neven Melvan koji je istaknuo kako je riječ o nagradi od pomoraca za pomorce.

– I to one koji su pokazali da su iskovani od pravog materijala i da im je srce na mjestu – kazao je Melvan.


Posebne nagrade na svečanosti su uručene svima nominiranima za Plavu vrpcu, kao i bivšem glavnom taniku Sindikata Predragu Brazzoduru, te novljanskom lučkom kapetanu Miljenku Žaniću, inače dvostrukom dobitniku Plave vrpce Vjesnika.