Anketa o parku

Plastični park na Savici: Bandić organizirao izjašnjavanje građana, glasove brojao – Bandić

Bojana Mrvoš Pavić

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović

»Ali, glasove će brojati Bandićevi ljudi, k njemu idu ove kutije, u tu anketu ne vjerujemo!«, čulo se sa strane od onih koji su uvjereni da je Bandićeva anketa organizirana reda radi, a da će rezultati ići u korist plastičnog parka



Nakon prosvjeda građana Trnjanske Savice u Zagrebu, gradonačelnik Milan Bandić prošle je godine odustao od gradnje crkve u kvartovskom parku, no kako je na tom mjestu pošto-poto naumio nešto graditi, bolje rečeno uposliti građevinske tvrtke, krenuo je u gradnju plastično-betonskog parka sa umjetnom travom koji bi, kazao je, trebao biti »mali Bundek«.


Stanovništvo se, udruženo u inicijativu Čuvamo naš park, usprotivilo i tome pa je gradonačelnik stvar odlučio dati na glasanje. Ako netko ne želi 11 milijuna kuna vrijedan novi park, on ga silom neće graditi, poručio je Bandić, danas na Savici organiziravši anketno izjašnjavanje o željama i volji građana. Uz predočenje osobne iskaznice i upisivanje OIB-a, građani su se mogli izjasniti žele li novi, plastični park, ili da sve ostane prirodno zeleno, bez predviđene sječe stabala.


Pored štanda s anketom Grada osvanuo je i štand građanske inicijative Čuvamo naš park, koja peticiju protiv izgradnje, kažu »kičeraja«, provodi već pet dana, i dosad je prikupila preko tisuću potpisa. Ne žele, kažu, umjetni park sa betonom i plastikom, umjetnom travom i posječenim stablima nego uređenje o kojem će svi zajendo odlučivati, a koje će značiti samo proširenje dječjeg igrališta, sprave za vježbanje, prostor za pse, pitku vodu, koševe.




Ispred štanda na kojem je Grad organizirao izjašnjavanje danas je bio duži red nego pred štandom inicijative koja se zalaže za prirodno zelenilo, no što će anketa na kraju pokazati, vidjet će se nakon prebrojavanja glasova.


NOVO! 20:15 – Od 810 listići, na njih sedamsto stoje glasovi građana koji žele novi park.


Foto Denis Lovrović


Foto Denis Lovrović



»Ali, glasove će brojati Bandićevi ljudi, k njemu idu ove kutije, u tu anketu ne vjerujemo!«, čulo se sa strane od onih koji su uvjereni da je Bandićeva anketa organizirana reda radi, a da će rezultati ići u korist plastičnog parka.


»Bolje uređeni park nego livada na kojoj psi obavljaju nuždu. Treba nam mjesto na kojem će se naša djeca moći igrati, a ne ovo«, kazao je Mario Samardžić sa Savice, koji je, došavši na izjašnjavanje sa svojim blizancima u kolicima, glasao za Bandićev projekt. Iz inicijative Čuvamo naš park poručuju pak kako svaki put kad se javno razotkriju manipulacije – prvo oko gradnje crkve, a sad plastičnog parka, gradonačelnik pribjegava improvizacijama. Ured gradonačelnika je, kažu, anketu isplanirao, sastavio, realizirat će i nadgledati njezino potpisivanje, prebrojavati glasove i proglasiti rezultate.


»Ako se građani izjasne protiv novog parka, uredit ćemo stari, staviti nove klupe, ako nam dozvole, a ako ne, nek’ sjede na starima. Ne mogu ja nikog silom natjerati da ima park za 11 milijuna kuna«, poručio je Bandić, uvjeren da će se građani dignuti na noge i ako se samo krenu postavljati nove klupe. Oni koji prosvjeduju, na Savici niti ne stanuju, siguran je gradonačelnik, prosvjednike nazivajući »kandidatima«, čiji je posao, kaže, sve opstruirati.